Mainos

Valvira ehdottaa vanhusten hoivakoteihin hotellipisteytystä

Sosiaalineuvos Hanna Ahonen Valvirasta ehdottaa vanhusten hoivakoteihin samanlaista nettipisteytystä, jota käytetään esimerkiksi matkatoimistojen sivuilla hotellien arvioimiseen.

Hänen mukaansa Ruotsissa tällainen vanhushoidon laatua arvioiva järjestelmä on jo käytössä.

– Sikäläisen sosiaalihallituksen järjestelmässä asiakkaat saavat antaa palautetta muun muassa saamastaan kohtelusta ja ruuan laadusta.

Jos vastaava pisteytys tuotaisiin Suomeen, pitäisi sen Ahosen mukaan olla yhdenmukainen ja luotettava.

– Pitäisi olla vankat perustelut ja yhdenmukainen tiedonkeruujärjestelmä, että julkisuuteen laitettavat tiedot olisivat oikeita, sanoo Ahonen Valvirasta eli sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta.

Ahosen mielestä kunnille ja hoitoyksiköille jo nyt tehtäviä kyselyitä voisi laittaa myös internetiin kaikkien luettavaksi.

– Silloin tietysti arvostellaan, että kyselyihinhän voi vastata mitä tahansa. Mutta jos kyselyssä heti kerrottaisiin, että vastaukset ovat julkisia, niin silloin työntekijät, omaiset ja kaikki voisivat käydä tarkistamassa vastaukset ja jättää nettiin mahdollisen eriävän mielipiteensä.

Ahosen mukaan tällainenkin käytäntö lisäisi asiakkaitten mahdollisuuksia valvoa hoidon laatua.

– Ei lisättäisi heille viranomaisvastuuta, mutta annettaisiin heille välineet arvioida ovatko asiat omassa hoitopaikassa hyvin vai huonosti.

45 minuuttia -ohjelma jatkaa aiheen käsittelyä ensi keskiviikkona (23.1) MTV3-kanavalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.