Välty pettymyksiltä – selvitä kumppanisi seksitarpeet heti

Suhteet ajautuvat usein karille sen vuoksi, että omia, tai kumppanin haluja ja tarpeita ei ole selvitetty tarpeeksi tarkkaan. Yllätyksiltä voitaisiin kuitenkin välttyä.

Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen tutkimusprofessori Osmo Kontula kehottaa parisuhteeseen ryhtyviä selvittämään omat halunsa ja tarpeensa heti suhteen alkuvaiheessa.

– On hyvä tietää, mikä pohjimmainen intressi on sille parisuhteelle, juuri sen kumppanin kanssa. Aluksihan voi näyttää siltä, että intressit ovat muuta kuin mitä oikeasti ovat. Siksi on suhteita, joissa ollaan seksin suhteen innokkaita aluksi, ja kun suhde vakiintuu ja on varmalla pohjalla, seksin tarve katoaa, toteaa tutkimusprofessori Osmo Kontula.

– Suhteeseen kohdistuvat tarpeet tulisikin tuoda esiin jo alkuvaiheessa, jotta yllätyksiltä vältyttäisiin, Kontula kiteyttää.

Jokaisen suhteen seksitilanne on yksilöllinen. Seksin määrä voi laskea, kun perheeseen hankitaan lapsia, tai kun suhde muuten alkaa tuntua turvalliselta. Seksihalujen erilaisuus onkin pariskuntien yleisin ongelma.

– Seksuaaliongelmista yleisin on halujen erilaisuus. Toisesta voi tuntua siltä, ettei toinen halua koskaan, ja toisesta siltä, että toinen on aina hinkumassa. Näiden asioiden yhteen sovittaminen voi olla ongelmallista, ja niiden käsittelyssä voi tarvita apua, toteaa Kontula.

Taustat ongelmille on myös hyvä selvittää. Useimmiten suhteessa päädytään kompromissiratkaisuun. Kontula neuvoo ottamaan ahdistavankin aiheen puheeksi, sillä keskustelun avauskin voi johtaa jo pitkälle.

– Seksiasioista ei ole yhtä helppo puhua, kuin ruokakaupan ostoslistasta. Asiaan vaikuttaa se, osaako itse avata sen keskustelun, ja osaako myös vastata rakentavasti. Mukaan tarvitaan kompromisseja ja käytännönläheisyyttä.

MTV3 Helmi

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja