Mainos

Valtuutetut tyrmäävät pääkaupunkiseudun suurkuntaehdotukset

Metropolialueen kuntapäättäjät eivät innostu kuntaliitoksia pohtineen työryhmän ehdotuksesta.

Kuntaliitoksia pohtineen työryhmän suosituksessa Helsingin seudulle ehdotettiin neljää kuntaa ja yli kuntarajojen menevää päätöksentekoa. Toisena vaihtoehtona työryhmä näki kaksi suurkuntaa. Työryhmä julkaisi suosituksensa maaliskuun alussa.

Helsingin Uutisten ja muiden Lehtiyhtymän lehtien teettämässä kyselyssä suurin osa kunnanvaltuutetuista tyrmäsi ajatuksen neljästä tai kahdesta pääkaupunkiseudun suurkunnasta täysin.

Neljää suurkuntaa vastusti lähes 88 prosenttia vastaajista ja kahden suurkunnan mallia 91 prosenttia vastaajista. Valtuutetut vastustivat pakkoliitoksia, mutta ilman niitä ei liitoksia myöskään uskota syntyvän. 85 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kumpikaan työryhmän esityksistä ei tule toteutumaan ilman pakkoliitoksia.

Samalla kun valtuutetut suhtautuivat nihkeästi suurkuntaliitoksiin, myös pakkoliitokset valtion taholta aiheuttivat vastustusta.

Eniten pakkoliitoksia vastustivat metropolialueen kunnista esimerkiksi Nurmijärvi, Kauniainen, Vihti ja Hyvinkää sekä Sipoo. Pakkoliitokset saivat eniten kannatusta helsinkiläisvaltuutetuilta. Helsingissä lähes kaksi kolmesta vastanneista valtuutetuista kannatti sitä, että pakkoliitos kirjattaisiin lakiin. Myös Vantaassa pakkoliitoksiin löytyi hieman kannatusta.

Muutostarve myönnetään

Työryhmän esitykset suurkunnista eivät metropolialueen valtuutetuille kelvanneet, mutta yli 60 prosenttia kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että kuntarakenteisiin tarvitaan silti muutoksia

Kyselyssä valtuutetut saivat jättää myös omia ratkaisuehdotuksia metropolialueen muutostarpeista.

Vastaajista puolet, 180, vastasi avoimeen kysymykseen. Ehdotuksia olivat muun muassa, että Keski-Uudenmaan kunnat liittyisivät yhteen, metropolialueelle tarvitaan vain sosiaali- ja terveysalueuudistus ja muut hoidettaisiin vapaaehtoisella yhteistyöllä. Lisäksi kyselyssä ehdotettiin myös metropolialueelle yhtä kaupunkia koko alueelle.

Kyselyn toteutti Helsingin Uutiset ja muut Lehtiyhtymän lehdet. Internet-pohjainen kysely lähetettiin 14 kunnan 717 uudelle valtuutetulle 5.-10.3. Kuntia olivat Helsinki, Vantaa, Espoo, Kirkkonummi, Kauniainen, Nurmijärvi, Tuusula, Järvenpää, Kerava, Sipoo, Mäntsälä, Pornainen, Vihti ja Hyvinkää.

Kyselyyn vastasi 51 prosenttia valtuutetuista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.