Valtteri Bottaksen pomon ryövännyt Ferrari tipahti yllättäen 50 miljoonan euron ”koloon” – taustalla F1:ä ravisteleva ilmiö

F1 ja isot rahat. Ilmiö, joka on ollut voimissaan jo vuosikymmenten ajan. F1-mahtitalli Ferrari on ajautunut tuoreeltaan yli 50 miljoonan euron koloon – kahden merkittävän sponsoripoistumisen myötä.

Formuloissa useat tallit ovat solmineet viime vuosien aikana isoja kumppanuussopimuksia kryptovaluuttayhtiöiden kanssa. Esimerkkinä toimii Ferrari, joka teki vuonna 2021 pitkän diilin kryptoyhtiö Velasin kanssa. Yhtiön logot ovat näkyneet niin Ferrarin autoissa kuin Ferrari-kuskien ajohaalareissa.

Nyt Ferrarin ja Velasin yhteinen taival on päätynyt karikolle. F1-sivusto RacingNews365:n mukaan rikon taustalla on muun muassa eripura sopimuksen markkinallisista klausuuleista. Sivuston lähteiden mukaan Velas ei ole myöskään täyttänyt sopimuksen taloudellisia ehtoja.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Taustalla on vielä isompi kuvio.

Koko kryptovaluuttamarkkina on ollut jo tovin ajan kierteessä. Tällä on ollut suoria heijastuksia myös formuloiden puolelle.

Vastaikää joulukuussa julkaistiin uutinen, jonka mukaan F1-talli Mercedeksen kanssa yhteistyötä tehnyt FTX-kryptoyhtiö on hakeutunut konkurssiin. Raporttien mukaan Mercedeksellä on noin 15 miljoonan dollarin (14,2 miljoonan euron) edestä saatavia FTX:ltä.

– Jokaisella tallilla on kryptosponsoreita, samoin F1-sarjalla. Tämä vaikuttaa kaikkiin, Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff totesi joulukuussa kryptopuolen epävarmuustekijöistä.

F1-talli Ferrari menetti tuoreeltaan Velasin lisäksi myös toisen merkittävän sponsorinsa, kun siruteknologiaan keskittyvä Snapdragon-yhtiö tipahti pois tallin sponsorilistalta.

RacingNews365-sivuston mukaan Ferrarin ja Velasin yhteistyösopimuksen arvo oli kautta kohden noin 30 miljoonaa dollaria (28,4 milj. €). Snapdragon toi puolestaan 25 miljoonan dollarin (23,6 miljoonan euron) edestä sponsorirahaa italialaisyhtiön kassaan.

Yhteensä Velas ja Snapdragon muodostivat noin neljänneksen Ferrarin kaupallisista tuloista.

Ferrari esittelee vuoden 2023 autonsa helmikuun 14. päivänä. Tallin johdossa tapahtui vasta iso muutos, kun Frederic Vasseur nimitettiin Ferrarin uudeksi tallipäälliköksi. Hän korvasi tehtävästään eronneen Mattia Binotton.

Vasseur toimi viime vuosina Valtteri Bottaksen ja Kimi Räikkösen tallipäällikkönä Alfa Romeolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja