Mainos

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys julkistettiin

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki on joutunut karsimaan ministeriöiden toiveita vajaan 90 miljoonan euron edestä.

Uusi hallitus näyttää selviävän ensimmäisistä budjettineuvotteluistaan tavanomaista vähäisemmin kiistoin. Valtiovarainministeriön ja muiden ministeriöiden budjettiehdotusten vertailu osoittaa, että erimielisyyksiä on tällä kertaa vähän ja suurempia kiistoja tuskin lainkaan. Tämä olikin odotettua, sillä kevään hallitusneuvotteluissa sovittiin jo pitkälle tulevista budjettilinjoista ja monilta osin myös tulevista uudistuksista ja niiden aikataulusta.

Valtiovarainministeriö julkisti ehdotuksensa valtion ensi vuoden talousarvioksi kokonaisuudessaan tänään, ja samalla muut ministeriöt julkistivat omat ehdotuksensa. Ministerit ovat pitäytyneet hyvin hallitusneuvotteluissa keväällä sovituissa raameissa.

Valtiovarainministeriön ehdotuksen loppusumma on 37,1 miljardia euroa. Sen mukaan budjettitalous jäisi 1,3 miljardin verran alijäämäiseksi. Veroalennusmallinsa ministeriö julkisti jo keskiviikkona. Jatkoneuvotteluissa eniten keskustelua herättänee alkoholiveroon ehdotettu 300 milj. euron alennus. Toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos epäili jo perjantain Hufvudstadsbladetissa, että viinan hinnan alentamisessa mennään liian pitkälle.

Neuvottelut jatkuvat ensi viikolla

Lisäneuvotteluja lienee edessä myös ainakin opintotuesta. Opetusministeriö oli esittänyt korotusta opintotuen asumislisään ja korkeakouluopiskelijoiden opintotukeen, mutta valtiovarainministeriö pyyhki ne pois omasta esityksestään. Sosiaalietuuksiin on tulossa vain hallitusneuvotteluissa jo keväällä sovitut muutamat korotukset.

Tällä kertaa isompia kiistoja ei ole ollut myöskään työllisyyteen liittyvistä määrärahoista. Työmarkkinatukeen kaavaillaan muutoksia, jotka lieventävät tarveharkintaa, mutta toisaalta myös kiristävät sen saantia.

Perustienpidon rahoista samoin kuin ratarahoista jäi ministeriöiden ehdotusten jälkeen pieni erimielisyys. Uusia tie-, rata- tai väylähankkeita ei budjetissa ole, niistä valmistellaan koko hallituskauden mittaista ohjelmaa. Teknologiarahoitukseen on tulossa seitsemän prosentin korotus. Valtiovarainministeriö ei ryhtynyt leikkaamaan kauppa- ja teollisuusministeriön ehdotusta.

Ympäristöministeriö ei saanut toivomaansa lisärahaa luontomatkailun kehittämiseen. Luonnonsuojelurahoista ei ollut erimielisyyttä.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki jatkaa neuvotteluja budjettiehdotuksesta muiden ministereiden kanssa vielä ensi viikolla. Koko hallituksen budjettiriihi alkaa 20. elokuuta ja eduskunnalle pääministeri Matti Vanhasen hallituksen ensimmäinen budjettiehdotus annetaan syyskuun alussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.