Mainos

Valtiovarainministeriöltä synkkä arvio ja karut lamalääkkeet

Suomen julkisen talouden näkymät ovat edelleen synkistyneet.   

Valtiovarainministeriön virkamiesten tuoreiden arvioiden valossa puolueiden tähän mennessä esittelemät säästölistat vaikuttavat varsin pieniltä.  

VM:n karut lamalääkkeet 

-Julkisen talouden velkasuhteen taittaminen laskuun edellyttäisi noin 6 miljardin euron sopeutustoimia, eli säästöjä tai veronkorotuksia, vuoteen 2019 mennessä.  

-Valtiontalouden 4 miljardin euron sopeutustoimien tulee painottua selkeästi menoihin, koska työllisyyssyistä kokonaisverotusta ei voi kiristää.  

-Kuntatalouden osalle jää nipistettävää kaksi miljardia. Ministeriön mukaan tämä voidaan tehdä tehtäviä ja velvoitteita karsimalla sekä toimintaa tehostamalla.  

-Esitetty 6 miljardin euron sopeutus ei kuitenkaan riitä korjaamaan julkisen talouden laskennallista kestävyysvajetta. Kestävyysvajetta pyritään kuromaan umpeen, jotta tulot ja menot olisvat tasapainossa pitkällä aikavälillä.  

-Raportti suosittaa pitkään jatkuvaa palkkamalttia ja siirtymistä pysyvästi palkkanormiin, jossa palkankorotukset mitoitetaan inflaatiotavoitteen ja avoimen sektorin tuottavuuskehityksen mukaan.  

-Erilaisten etuuksien tasoa ja ehtoja on tarkasteltava työllistymisen näkökulmasta.  

-Raportti suosittaa panostamista digitalisaation tuottavuuden parantamiseksi. Sähköiset palvelut on tehtävä ensisijaiseksi asiointimuodoksi.  

-Kustannuspaineen hillitsemiseksi sote-ratkaisuista on sovittava heti hallituskauden aluksi.  
(stt)

Tänään julkaistussa virkamiesraportissa arvioidaan, että julkisen talouden velkasuhteen taittaminen laskuun edellyttäisi noin kuuden miljardin euron sopeutustoimia vuoteen 2019 mennessä.  

Virkamiehet esittelivät synkkää raporttiaan valtiovarainministeriön Taloustoimittajat ry:lle järjestämässä tilaisuudessa.  

Valtiosihteeri Martti Hetemäen mukaan julkisen talouden aukko on erittäin iso. Ministeriön mukaan sopeutustoimien tulee painottua selkeästi menoihin, koska työllisyyssyistä kokonaisverotusta ei voi kiristää.  

-Verotuksen kiristäminen heikentäisi työllisyyttä ja kasvua, Hetemäki sanoi.  

Valtiontalouden palauttamisen lähelle tasapainoa arvioidaan edellyttävän neljän miljardin euron toimia.  

Kuntataloudesta pitäisi nipistää kaksi miljardia euroa. Ministeriön mukaan tämä voidaan tehdä tehtäviä ja velvoitteita karsimalla sekä toimintaa tehostamalla.  

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää tervetulleena VM:n selkeää viestiä tarvittavan sopeutuksen mittaluokasta.

Hänen mukaansa tämä toimii hyvänä pohjana vaalien alla käytävälle talouskeskustelulle.

Arvio kestävyysvajeesta kasvanut

Talouden lähtökohdat tuleville vuosille ovat kehnot. Tilastokeskus kertoi pari viikkoa sitten ennakkotietona, että valtion ja kuntien alijäämä oli viime vuonna yhteensä 9,9 miljardia euroa. Viime vuosi oli jo kolmas peräkkäinen taantumavuosi Suomelle.  

Reipasta kasvua ei ole näköpiirissä. Valtiovarainministeriön kansantalousosaston arvion mukaan talous kasvaa lähivuosina keskimäärin vain noin prosentin vuodessa.  

Valtiovarainministeriön mukaan kuudenkaan miljardin sopeutustoimet eivät riitä korjaamaan julkisen talouden laskennallista kestävyysvajetta. Kestävyysvaje on ministeriön mukaan nyt noin 5 prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon, olettaen että eläkeuudistus toteutuu sovitusti.

Kestävyysvajetta pyritään kuromaan umpeen, jotta tulot ja menot olisivat tasapainossa pitkällä aikavälillä.  

Nämä pitkän aikavälin näkymät ovat synkistyneet viime syksystä, sillä kestävyysvajearvio on noussut yhdellä prosenttiyksiköllä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.