Valtiovarainministeri budjettiriihestä: Nyt pitää varautua pahan päivän varalle

Valtiovarainministeriö aloittaa tänään sisäiset budjettineuvottelunsa. Koko hallituksen budjettiriihi on vuorossa kuun lopulla.

Budjettiriihessä ei ole valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan varaa suuriin linjantarkistuksiin. Hänen mukaansa riiheen mennään eurooppalaisen taantuman varjossa. Keväällä sovittuja leikkauksia ja verojen korotuksia on ensi vuoden budjettiin tulossa molempia suurin piirtein yhtä paljon. Mikään ministeriö ei säästy leikkauksilta.

Valtiovarainministeriön budjetin pohjana ovat kehysriihen päätökset 2,4 miljardin euron sopeutustarpeesta vuoteen 2015 mennessä.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi alkuviikosta Ylen uutisille, ettei Suomessa ole tarvetta uusiin veronkiristyksiin tai leikkauksiin Euroopan vaikeasta taloustilanteesta huolimatta.

Urpilainen on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa emme voi olla varmoja, onko Suomessa nyt kyse pitkästä hitaan kasvun ajasta, vai onko kyse suuremmasta pudotuksesta ja kenties jopa vuoden 2008 veroisesta taantumasta.

– Nyt pitää varautua pahan päivän varalle. Jos taloustilanne heikkenee, meidän on pystyttävä tukemaan työllisyyttä ja talouskasvua lisätoimenpiteillä, Urpilainen sanoo.

Keskeisimmät verojenkorotukset koskevat arvonlisäveroa, ansiotuloverotusta sekä suurten eläkkeiden ja perintöjen verotusta. Lisäksi yli 100000 euroa vuodessa tienaaville otetaan käyttöön niin sanottu solidaarisuusvero.

–Voimme olla tyytyväisiä siihen, että ne toimenpiteet joita olemme tehneet oman taloutemme hyväksi, ovat olleet oikeita, Urpilainen sanoo viitaten luottoluokittaja Moody'sin arvioon siitä, että Suomen talousnäkymät ovat edelleen vakaat.

(MTV3 - STT)

Katso Matias Åbergin juttu:

Lue myös:

    Uusimmat