Valtiosihteerin vallan rajoista kiistaa eduskunnassa

Esitys uusista valtiosihteereistä ei herätä ihastusta hallituksessa eikä eduskunnassa.

Tuleville valtiosihteereille kaavailtu toimivallan rajoitus on saanut lisää arvostelijoita hallituksen piiristä. Oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) kysyi tänään eduskunnassa, onko EU-kokouksia koskeva rajoitus Suomen edun mukainen.

Hallitus oli esittänyt, että valtiosihteeri voisi edustaa ministeriä myös EU:n ministerineuvoston kokouksessa. Eduskunnan perustuslakivaliokunta oli kuitenkin toista mieltä eikä valiokunnan muokkaama laki mahdollista valtiosihteerin osallistumista EU-lainsäädäntöön. Epävirallisissa EU-ministerikokouksissa hän voisi sijaistaa ministeriä.

- Jos ministeri on estynyt osallistumista ministerineuvoston kokoukseen, niin Suomen ääni jää käyttämättä. On vaikea käsittää, miksi tämä olisi parempi ratkaisu, Koskinen ihmetteli, kun eduskunta aloitti valtiosihteerilain käsittelyn istunnossa.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) oudoksui samaa rajausta jo aiemmin nettisivuillaan ja kirjoitti, että näillä ehdoilla valtiosihteereistä olisi voitu luopua kokonaan. Koskinen sen sijaan piti hallituksen esitystä tällaisessakin muodossa parannuksena, koska ministeriöiden poliittisessa työssä tarvitaan lisävahvistusta.

Perustuslakivaliokunnan jäsenet Arja Alho (sd.) ja Astrid Thors (r.) puolustivat valiokunnan ajamaa rajoitusta. Alho sanoi, ettei ministeri voi Suomessakaan lähettää valtiosihteeriään eduskuntaan äänestämään hänen sijastaan.

Valtiosihteereiden virkojen perustaminen hyväksytään eduskunnassa hallituspuolueiden tuella. Lakiesityksen ensimmäisessä istuntokäsittelyssä äänessä olivat enimmäkseen hanketta vastustavan opposition edustajat.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Ben Zyskowicz (kok.) kyseli, käykö tässä vain niin, että osa nykyisistä ministereiden erityisavustajista saa tuplapalkan ja komeamman tittelin. Zyskowicz myös oudoksui Kimmo Kiljusen (sd.) perustelua, että ministeriöissä tarvitaan lisää poliittista ohjausta. Timo Soini (ps.) epäili, että ensin haluttiin luoda poliittiset palkkiovirat ja sen jälkeen niille on haettu perusteluja.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 07.12.2004)

Lue myös:

    Uusimmat