Mainos

Valtiosihteeri Sailas: Maanviljelijät sopeutuneet hyvin EU-oloihin

Valtiosihteeri Raimo Sailaksen mielestä Suomen maatalous on selvinnyt EU-jäsenyyden tuomasta suuresta muutoksesta huolimatta paljon paremmin kuin moni osasi odottaa.

-Tästä on syytä antaa selkeä tunnustus suomalaisille maanviljelijöille, jotka ovat osoittaneet muutos- ja sopeutumiskykyä varsin hienolla tavalla, Sailas kehui Oulun Farmari-maatalousnäyttelyssä.

Hänen mukaansa muutos myös jatkuu, sillä EU:n maatalouspolitiikan pelisäännöt uudistettiin vain muutama viikko sitten.

-Tämä tehtiin globaalien paineiden vuoksi. Kansainvälisen kaupan pelisääntöjä uudistava Maailman Kauppajärjestö WTO:n Dohan kierros oli ajautumassa kriisiin ennen muuta maatalouskauppaa koskevien erimielisyyksien takia, Sailas sanoi.

EU oli hänen mielestään pakkotilanteessa, sillä seuraava WTO:n kokous pidetään jo ensi kuussa Meksikossa.
-Nyt tilanne näyttää valoisammalta. EU ja USA ovat muutama päivä sitten sitoutuneet valmistelemaan Meksikon kokoukseen yhteisen esityksen maatalouskaupan vapauttamisesta, kertoi Sailas.

EU:n maatalouspolitiikan uudistuksen tärkein asia on Sailaksen mukaan tukien ja tuotannon välisen kytkennän mittava purkaminen. Hän sanoi Suomen menestyneen uudistusneuvotteluissa kohtuullisen hyvin, vaikka maatalouspolitiikkaa koskevat ratkaisut ovat vielä pahasti kesken.

-Etelä-Suomen kansallisen tuen kohtalo ja sisältö ovat vielä avoinna ja tämän ratkaisun sisällöllä on merkitystä myös muuhun Suomeen. Muita EU-maita vaikeampien luonnonolosuhteiden vuoksi tukipolitiikan sisällöllä ja tukien mitoituksella on ratkaisevan tärkeä merkitys maataloudellemme, Sailas arvioi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.