Valtiosihteeri myöntää: Merkittäviä Kreikka-papereita jäi julkistamatta

Valtiovarainministeriö myöntää MTV3 Uutisille, että osa Kreikka-vakuuksiin liittyvistä merkittävistä asiakirjoista on jäänyt epähuomiossa julkaisematta. Näin siitä huolimatta, että korkein hallinto-oikeus määräsi kaikki asiakirjat julkisiksi vajaat kaksi viikkoa sitten.

Ministeriön mukaan kyse on asiakirjoista, joista selviävät muun muassa vakuuksien tarkat summat.

Taloussanomat uutisoi tänään, että oikeuden päätöksestä huolimatta valtiovarainministeriö on jättänyt julkaisematta yli 20 vakuuksiin liittyvää asiakirjaa. Suomi antoi Kreikalle lainaa puolitoista vuotta sitten ja sai neljältä kreikkalaispankilta vakuudet lainaa vastaan. Vakuussopimukset salattiin. Kaksi viikkoa sitten korkein hallinto-oikeus linjasi, että asiakirjat pitää julkistaa - ainoastaan pankkien tunnistetiedot saa salata.

Valtiovarainministeriöstä myönnetään, että niin sanotut oheiskirjeet, jotka sisältävät merkittävää uutta tietoa, jäivät julkaisematta.

– Niistä selviää tarkka euromääräinen summa vakuuksista. Se on 925 443 840 euroa, valtiosihteeri Martti Hetemäki valtiovarainministeriöstä sanoi MTV3 Uutisille.

Hetemäen mukaan asiakirjat olivat julkisia, mutta niitä ei vain julkaistu nettisivulla.

Miksi niitä ei julkaistu, kun kaikki muut merkittävät asiakirjat julkaistiin?

– Ne jäivät meiltä julkaisematta epähuomiossa.

Vakuustilin hoito yhä salaista

Lisäksi julkaisematta on asiakirjoja, jotka ministeriö itse luokittelee salaisiksi.

– Sitä tietoa, mikä liittyy vakuustilin hoitoon, joka liittyy asiamiespankkiin, sitä ei ole julkistettu. Mutta toisaalta korkeimman hallinto-oikeuden päätös koski tätä vakuusjärjestelyä, ei sitä tilin hoitamista, Hetemäki kertoi.

Mitä niistä käy ilmi?

– Palkkiot hoidetaan siten, että Suomen valtio maksaa 50 prosenttia tilinhoitokustannuksista ja neljä kreikkalaista pankkia yhdessä sen toisen 50 prosenttia. Puhutaan tavanomaisista hoitokuluista, noin promille vuotuisista tuotoista.

Netissä vain yhden pankin sopimus

Tämän lisäksi ministeriö jätti julkaisematta nettisivullaan asiakirjoja, jotka ovat identtisiä jo netissä julkaistujen kanssa.

– Asiakirjakokonaisuuksia on neljä, yksi kunkin neljän pankin kanssa, jotka ovat sopijaosapuolia. Nyt me olemme laittaneet nettiin yhden sopimuskokonaisuuden. Muut ovat identtisiä, vain pankkien nimi ja se prosenttiosuus, millä kukin pankki osallistuu järjestelyyn, poikkeaa. Se prosenttiosuus riippuu pankkien koosta.

– Me emme ole halunneet panna neljää identtistä sopimuskokonaisuutta englanniksi ja suomeksi ministeriön sivulle, mutta teemme senkin nyt, ettei kenenkään tarvitse pyytää näitä identtisiä versioita. Laitammeko neljään kertaan saman informaation englanniksi ja suomeksi, useita satoja sivuja. Sitä emme alun perin katsoneet järkeväksi.

Ministeriö lupaa laittaa puuttuvat asiakirjat nettisivuille alkuviikosta.

Kreikka ja Suomi eivät sopineet

MTV3 Uutiset tarkensi Hetemäeltä myös, onko Kreikan ja Suomen valtioiden välillä oikeaa sopimusta?

– Ei ole, Hetemäki vastasi.

Minkä vuoksi ei ole?

– Sopimus on tehty kreikkalaisten pankkien ja Suomen valtion välillä.

Vakuusrahat tuottavat nyt heikosti

Hetemäen arvion mukaan sopimusjärjestely on maksanut erilaisina asianajo- ja lakitoimistokustannuksina Suomelle 600 000 euroa.

Vakuusrahat eivät ole taas tähän mennessä tuottaneet odotusten mukaan, koska ne on sijoitettu turvaavasti eli parhaimman luottoluokituksen omaavien valtioiden velkakirjoihin. Niiden tuotto on aina riskisijoituksia matalampi ja nyt, yleisen korkotason mataluuden vuoksi, huono.

Hetemäki puolustaa kuitenkin yhä Suomen Kreikka-vakuuksia.

– Jos Kreikan valtio ei pystyisi hoitamaan lainoja ja Suomen valtion takaukset laukeaisivat, silloin järjestely edullinen Suomen valtion kannalta. Tämä on turva, minkä Suomi haki Kreikan valtion maksukyvyttömyysriskiä vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat