Mainos

Valtiosihteeri Antti Mykkänen: Lakikieli selkeämmäksi

Virkamiesten olisi nykyistä vaikeampi piiloutua koukeroisen kielen taakse, jos lait kirjoitettaisiin selkeämmäksi, sanoo valtiosihteeri Antti Mykkänen.

Valtiosihteeri Antti Mykkänen vaatii, että lait on kirjoitettava selkeämmiksi. Hän otti asian esille J.V. Snellman ja lehdistö -seminaarissa Kuopiossa.

Mykkäsen mielestä lait on tulevaisuudessa kirjoitettava siten, että yhteen virkkeeseen ympätään korkeintaan kaksi lausetta. Nekään eivät saa olla pitkiä.

- Kolmen rivin virke on maksimi, mieluiten kaksi riviä riittää, hän opasti.

- Kun saamme lait selkokielisiksi, on virkamiestenkin nykyistä vaikeampi piiloutua koukeroisen kielen taakse. Lisäksi virkakunnan erääksi tulostavoitteeksi tulee asettaa, että he ovat kirjoituksissaan ja puheissaan ymmärrettäviä.

Mykkäsen mukaan tutkimukset osoittavat, että virkamiesten koukeroista puhetta ei ymmärretä. Tärkein syy virkamieskielen monimutkaisuuteen on laiskuus.

- Kielen taakse voi peittää epävarmuuden. Se myös suojaa tulkintavirheiltä. Mitä lähempänä kieli on lakitekstejä, sitä turvallisemmin virkamies voi puhua asiakkaalle. Vastuu siirtyy kuulijalle - kuten muiden heimojen mielestä Savossa väitetään tapahtuvan, hän sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.