Mainos

Valtiosihteereistä kova riita eduskunnassa

Opposition syytöksen mukaan päätöksenteon vastuu hämärtyy, kun poliittista valtaa käyttävä valtiosihteeri ei joudu vastaamaan teoistaan eduskunnalle niin kuin ministeri.

Hallitus joutui ahtaalle eduskunnassa, kun oppositio rökitti sitä aikeista perustaa yhdeksän poliittisen valtiosihteerin virkaa ministereiden avuksi. Opposition pääsyytös koski sitä, että päätöksenteon vastuu hämärtyy, kun poliittista valtaa käyttävä valtiosihteeri ei joudu samalla tavalla vastaamaan teoistaan eduskunnalle kuin ministeri.

Hallituksen esityksen mukaan valtiosihteeri voisi poikkeustapauksissa toimia ministerin sijaisena myös Euroopan unionin ministerineuvoston kokouksissa. Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Martti Korhonen kysyi, kenelle valtiosihteeri on lopulta vastuussa siitä, miten on EU-kokouksessaan äänestänyt.

- Tämä on hallituksen esityksen heikoin lenkki, Korhonen sanoi.

Kimmo Sasi heitti, että tarvitaanko valtiosihteereitä sen vuoksi, että tämä matkustaa EU-kokoukseen, jotta valtiovarainministeri Antti Kalliomäki pääsee Nurmijärven valtuuston kokoukseen.

Poliitikot tietävät, että äänestäjät eivät pidä kallispalkkaisten poliittisten virkojen luomisesta, ja oppositiossa tietysti asiasta otetaan kaikki mahdollinen irti. Kokoomuksen ryhmäjohtaja Ben Zyskowicz muistutti, että päähallituspuolue keskustan edellinen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki vastusti eduskuntavaalien alla poliittisia valtiosihteereitä.

Eero Heinäluoma vastasi, että kokoomus on kääntänyt oman kelkkansa asiassa 180 astetta ja haastoi Zyskowiczin ilmoittamaan, etteivät puolueen ministerit ota poliittisia valtiosihteereitä, jos kokoomuksesta tulee joskus vielä hallituspuolue.

Heinäluoma viittasi siihen, että myös edellinen hallitus, jossa kokoomus oli mukana, ajoi poliittisia valtiosihteereitä. Tosin niin hallitus kuin kokoomuksen ministeriryhmäkään eivät olleet asiasta yksimielisiä.

Kokoomusministereistä vastaan olivat Sasi ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö. Hanke kaatui eduskunnassa, kun hallituspuolueiden eduskuntaryhmät pysäyttivät sen eduskuntavaalien alla.

"Halvempi vaihtoehto"

Kalliomäki puolustautui, että kokoomuksen parempana vaihtoehtona pitämä apulaisministereiden järjestelmä tulisi vieläkin kalliimmaksi kuin nyt kaavaillut yhdeksän valtiosihteeriä.

- Miksi halvempi vaihtoehto olisi huonompi? valtiovarainministeri kysyi.

Heidi Hautala kertoi panneensa merkille EU-asioita käsittelevässä suuressa valiokunnassa, etteivät ministerit ole aina kovin perillä siitä, mitä EU:n ministerikokouksissa, joissa he Suomea edustajat, tapahtuu.

- Pitäisi aloittaa siitä, että ministerit olisivat tehtäviensä tasalla Euroopan unionissa, ja sen jälkeen he ehkä kykenevät delegoimaan niitä asioita varaministereille tai valtiosihteereille.

Perussuomalaisten Timo Soinilla oli oma tulkintansa siitä, mihin uusia virkamiehiä tarvitaan.

- Kallispalkkainen valtiosihteeri istuu siellä käytävällä seitsemän ja puolen tonnin palkalla pitäen huolta siitä, että ministerin kännykässä virta riittää, jotta pystyy olemaan yhteydessä Brysseliin, Soini arveli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.