Mainos

Valtiosäännöstä leppoisaa sanailua

Eduskunta aloitti tiistaina valtiosääntöuudistuksen käsittelyn sovinnollisissa tunnelmissa. Sekä hallituspuolueet että oppositio viestittivät haluaan neuvotella ja sopia kiistanalaiseksi jääneestä asiasta. Kysymys on siitä, miten hallituksen muodostamisessa ja pääministerin valinnassa edetään eduskunnassa.

Oikeusministeri Kari Häkämies (kok.) kiitteli keskustan puheenjohtajan Esko Ahon ilmoitusta siitä, että suurimmalla oppositioryhmällä on vakaa halu pyrkiä yhteisymmärrykseen. Toisaalta keskusta piti kiinni näkemyksestään, että eduskunnan on saatava johtava rooli hallitusta muodostettaessa. Puolueen mielestä eduskunnan pitää saada äänestää pääministeristä jo varhaisessa vaiheessa.

Oikeusministeri Häkämies tulkitsi, että suurimman oppositionpuolueen ja hallituksen päämäärät ovat aivan samat.
-Ero on ehkä siinä, että hallitus luottaa ehkä enemmän siihen, että puolueet kykenevät vaalituloksen pohjalta normaalisti neuvottelemaan siitä, minkälainen enemmistöhallitus muodostetaan, Häkämies sanoi.

Hallitusryhmien piirissä arvioitiin yleisesti, että erimielisyydet voidaan sovittaa ja mittavan uudistuksen toteutuminen turvata. Myös hallituspuolueiden piiristä esitettiin eräitä pienempiä muutostoiveita hallituksen valtiosääntöesitykseen.

Vihreät esimerkiksi haluavat selvittää vielä mahdollisuudet sitovan kansanäänestyksen käyttöön ottamiseen. Ruotsalainen kansanpuolue täsmentäisi ulkopoliittista päätöksentekoa koskevaa lainkohtaa. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja torjui ajatukset kansalaisten perusoikeuksien rajoittamisesta.
Asia on noussut esille eläinaktivistien turkistarhaiskujen ja mielenosoitusten jälkeen. Lisäsytykettä keskustelu sai, kun oikeusministeri Häkämies otti julkisuudessa esille tällaisten rajoitusten mahdollisuuden.

Eduskunta jatkoi keskustelua perustuslakien uudistamisesta yöhön asti ja sitä jatkettaneen vielä keskiviikkona.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.