Mainos

Valtiosäännössä haetaan yksimielisyyttä

Oikeusministeri Kari Häkämies (kok.) uskoo eduskunnan perustuslakivaliokunnan sorvaavan yksimielisen mietinnön valtiosääntöuudistuksesta. Häkämies arvioi tänään päättyneessä uudistuksen lähetekeskustelussa, että tällainen ratkaisu olisi kansakunnalle eduksi.

Pitkään valmisteltu uudistus hyväksytään nykyisessä eduskunnassa yksinkertaisella enemmistöllä, mutta seuraavassa eduskunnassa se vaatii taakseen kahden kolmasosan kannatuksen. Häkämies uskoi, että nykyinen hallitusrintama saisi tämänsuuruisen enemmistön myös seuraavissa vaaleissa. Muutaman äänen eroon perustuva päätös ei kuitenkaan olisi tyylikäs ratkaisu.

Suurimman oppositioryhmän keskustan ja hallitusrintaman erimielisyys koskee eduskunnan valtaa pääministerin valinnassa. Keskustan mielestä pääministeriehdokas tai hallituksen muodostaja tulisi nimetä jo hallituksen muodostamisprosessin alkuvaiheessa. Keskustelussa pohdittiin mm. ministereiden mahdollisuutta toimia samaan aikaan myös kansanedustajina. Useimmat puhujat pitivät tärkeänä sitä, että valtioneuvoston jäsenet pystyvät eduskunnan jäseninä perehtymään keskusteluun.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.