Mainos

Valtionyhtiöille ehdotetaan uutta hallintoa

Valtiovarainministeriön työryhmä esittää kilpailluissa olosuhteissa toimivien valtionyhtiöiden hallinnon uudistamista. Helsingin Sanomien raportoiman esityksen mukaan työryhmä keskittäisi näiden yhtiöiden hallinnon yhteen ministeriöön ja määräisi ne yhden ministerin vastuualueeksi. Uudistus ei kuitenkaan välttämättä merkitsisi uuden ministerinpaikan luomista hallitukseen.

Työryhmä perustelee näkemystään sillä, että valtionyhtiöiden yksityistäminen on viime vuosina suuresti muuttanut niiden asemaa. Se jakaa valtionyhtiöt eri ryhmiin sen mukaan, onko valtiolla niissä pelkästään sijoittajan intressi vai myös kansalliseen tai kansantaloudelliseen merkitykseen perustuva erityisintressi.

Uuden perustettavan yksikön vastuulle pitäisi työryhmän mukaan siirtää kaikki sellaiset valtionyhtiöt, joissa valtiolla on vain sijoittajan intressi ja jotka toimivat koti- tai ulkomaisilla markkinoilla kilpailutilanteessa. Tällaisia yhtiöitä ovat esimerkiksi Engel, Enso, Kemira, Outokumpu, Rautaruukki ja Valmet.

Sen sijaan sellaiset yhtiöt, joissa valtiolla on erityisintressi, voisivat työryhmän mukaan edelleen olla nykyisten ministeriöiden alaisuudessa. Tällaisia ovat esimerkiksi Finnair, IVO, Neste ja VR.

Kolmanteen ryhmään kuuluvat työryhmän hahmotuksen mukaan ne yritykset, joissa valtiolla on merkittävä yhteiskunnallinen intressi, mutta ei sijoitusintressiä. Nämä yhtiöt ovat Alko, Veikkaus, Yleisradio ja Patria Industries. Myös tämän ryhmän yritykset säilyisivät nykyisten ministeriöiden alaisuudessa.

Työryhmän ehdotuksen odotetaan synnyttävän kiivasta kisaa siitä, minkä ministeriön alaisuuteen uusi valtionyhtiöyksikkö perustettaisiin. Sekä valtiovarainministeriö että kauppa- ja teollisuusministeriö pitävät itseään sopivimpana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.