Valtionyhtiöiden osakepalkkiot selvitykseen

Hallitus selvityttää valtionyhtiöiden palkitsemisohjeen ja johdon eläkejärjestelyt. Valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Jyri Häkämiehen (kok.) mukaan valtionyhtiöissä maksettavien palkkioiden on pysyttävä kohtuuden rajoissa.

Kohua ovat herättäneet erityisesti Fortumin johtajien saamat muhkeat palkkiot. Muun muassa toimitusjohtaja Mikael Lilius sai viime vuonna lähes kolme kertaa vuosipalkkansa suuruiset osakepalkkiot. Hänen palkkansa ja palkkionsa nousivat viime vuonna yhteensä yli kolmen miljoonan euron.

Jo nykyisen järjestelmän piti leikata ylisuuria palkkioita. Voimassa oleva järjestelmä korvasi optiot, ja se koostuu peruspalkasta, osakepalkkiosta ja suoritusperusteisesta bonuksesta.

Palkitsemisohjeen selvittää Häkämiehen asettama arviointiryhmä. Hänestä on tärkeätä, että riippumaton ryhmä tutkii, kuinka uusi linjaus kestää aikaa eri suhdannevaiheissa.

Pekkarinen moittii Fortumia

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) piti Fortumin menettelyä "aika erikoisena". Hänen mielestään olisi ollut kohtuullista ja oikein, että Fortum olisi ryhtynyt noudattamaan ohjeita viimeistään vuonna 2006, jolloin ohjeista muistutettiin.

Pekkarisen mielestä Fortumin toiminta on ollut epäkorrektia. Siitä huolimatta hän ei suostunut sanomaan, mitä asiassa nyt pitäisi tehdä. Tätä hän perusteli lojaalisuudella Häkämiestä kohtaan.

Pekkarinen muistutti, että ylisuuret optio-ohjelmat kiellettiin valtionyhtiöiltä jo vuonna 2003. Sen jälkeen luotiin osakepalkkiojärjestelmä.

Lähtökohtana siinä oli, että yhtiön johto voi saada vuosipalkkansa lisäksi yhden vuoden palkan ja korkeintaan 40 prosenttia edellisvuoden palkasta. Järjestelmään liittyi leikkuri.

Vuonna 2006 havaittiin, että Rautaruukki ja Fortum olivat käyttäneet leikkuria väärin.

- Rautaruukki korjasi käytäntöään mutta Fortum ei, Pekkarinen moitti tiedotustilaisuudessaan.

Myös Fortumin hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Markku Laukkanen (kesk.) katsoi Fortumin hallituksen toimineen vastoin valtio-omistajan tahtoa ja tarkoitusta.

- Hallintoneuvosto on joutunut takuumieheksi asiassa, johon se itse ei ole voinut vaikuttaa ja joka on vastoin kansalaisten oikeustajua ja hyvää hallintokulttuuria, Laukkanen paheksui.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat