Mainos

Valtiontalouden tarkastusvirasto: Hallitus ei ole onnistunut kestävyysvajeen pienentämisessä

Hallitus ei ole tällä vaalikaudella onnistunut julkisen talouden vakauttamisessa, Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV arvioi raportissaan. VTV:n mukaan hallituksen toimenpiteet kestävyysvajeen umpeen kuromiseksi eivät ole olleet riittäviä.

"Suomen verojärjestelmä ei yksinkertaistunut kevään 2013 uudistuksessa." 


Siksi seuraavan hallituksen on tehtävä niistä päätöksiä heti alkavan vaalikauden alussa.  
Viraston mukaan myös kuntien velvoitteiden karsiminen on osoittautunut vaikeaksi ja kuntatalouden tila on heikentynyt huolestuttavasti 2000-luvulla. VTV:n mukaan kuntien velvoitteiden vähentäminen noin miljardilla eurolla on saatettava loppuun seuraavalla vaalikaudella.

- Tämä tulee edellyttämään arvovalintoja ja poliittista johtajuutta, VTV:n budjettivalvontapäällikkö Heidi Silvennoinen toteaa. Silvennoisen mukaan koko julkisen sektorin kattavat menokartoitukset ovat tarpeen, kun menotasoa sopeutetaan hitaan talouskasvun oloihin.  

Kuluvan hallituskauden suurin haaste on VTV:n mukaan ollut talouskasvun hitaus, jonka vuoksi taloutta on jouduttu sopeuttamaan ennakoitua enemmän. Sopeuttamistoimet ovatkin hillinneet alijäämien kasvua, mutta eivät riittäneet velkasuhteen kasvun taittamiseen.  

VTV arvostelee myös Suomen verojärjestelmää, joka ei yksinkertaistunut kevään 2013 uudistuksessa. Verotusta koskeva päätöksenteko on ollut ennakoimatonta, erityisesti ansiotuloverotusta koskevia verotuksia on ensin tehty ja sitten peruttu.

- Tämmöinen poukkoilu hankaloittaa yksityissektorin päätöksentekoa ja heikentää finanssipolitiikan uskottavuutta ulkomaisten luottoluokittajien silmissä, Silvennoinen huomauttaa.  
  


 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.