Mainos

Valtionsyyttäjä harkitsi dopingtuomion purun hakemista jo 2004

Valtakunnansyyttäjänvirasto punnitsi STT:n saaman dopingtuomion purkuperusteita jo vuonna 2004, kertoo valtionsyyttäjä Jarmo Rautakoski.

Purkamisen edellytyksiä arvioitiin tuolloin Kari-Pekka Kyrön dopingjutun yhteydessä. Jos edellytykset olisivat täyttyneet, purkua olisi voinut hakea korkeimmasta oikeudesta.

Myös Valtakunnansyyttäjänvirasto olisi voinut hakea purkua, koska se oli aikanaan syyttäjänä STT:n dopingoikeudenkäynnissä. STT julkaisi vuonna 1998 uutisia, joiden mukaan suomalaisen maastohiihtäjä oli hankkinut kasvuhormonia. Jutulle ei löytynyt pohjaa oikeudessa, ja silloinen päätoimittaja ja toimittaja tuomittiin sakkoihin ja korvauksiin julkisesta herjauksesta.

Kyrön dopingsotkuja käsiteltiin oikeudessa vuonna 2004. Hän sai tuomion dopingaineen salakuljetuksesta ja petoksen yrityksestä. Petoksen yritys liittyi STT:n dopingoikeudenkäyntiin. STT:ltä korvauksia vaatinut Kyrö väitti oikeudessa, ettei suomalaisessa hiihdossa käytetty dopingia hänen valmentaja-aikanaan.

- Kyrön tapauksen aikaan tietysti jo pohdittiin, olisiko ollut niin paljon eväitä, että STT:n saama tuomio olisi pitänyt purkaa, Rautakoski totesi .

Rautakosken mukaan Kyrön tarinat arvioitiin tuolloin kuitenkin liian henkilökohtaisiksi.

Kyrön puheet eivät edelleenkään riitä

Nyt Valtakunnansyyttäjänvirasto selvittää jälleen edellytyksiä purkuhakemukselle. Virasto kiinnostui vanhasta jutusta jo vähän ennen kuin maastohiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö paljastui yhdeksi Nelosen esittämien dopinguutisten tietolähteistä. Virasto kuuli Kyröä eilen Jyväskylässä. Esitutkintaa asiassa ei ole käynnistetty.

Rautakoski ei vielä tänään kommentoinut Kyrön puheita, koska ei ollut nauhoja kuunnellut. Rautakoski kertoi, että aineisto on tarkoitus käydä läpi ja arvioida yhdessä valtionsyyttäjä Pekka Koposen kanssa. Koponen toimi aikoinaan syyttäjänä Kyrön dopingjutussa.

- Eihän tämä Kyrön kertomus yksin riitä mihinkään, vaikka sieltä löytyisi miten hurjia tarinoita. Mutta se, mitä hän tässä pystyy tuomaan esille, totta kai tarkistetaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.