Mainos

Valtionpalkinnot Ilkka Volaselle ja Raija Ojalalle

Näyttämö- ja tanssitaiteen valtionpalkinnot jaettiin Ilkka Volaselle ja Raija Ojalalle.

Valo- ja äänisuunnittelija Ilkka Volanen sai tänään näyttämötaiteen valtionpalkinnon. Tanssitaiteen valtionpalkinnon sai toiminnanjohtaja Raija Ojala. Ilkka Volanen (s. 1950) on Valtion näyttämötaidetoimikunnan palkintoperustelujen mukaan monipuolinen taiteilija, joka on vaikuttanut työllään ja persoonallaan voimakkaasti suomalaisen valo- ja äänisuunnittelun kehittymiseen. Hänen työskentelynsä Teatterikorkeakoulun opetusteatterissa 1970-luvulla sai kokonaisen ohjaajasukupolven mieltämään valon ja äänen keskeiseksi osaksi teatteri-ilmaisua.

Volanen on yli kolmikymmenvuotisen uransa aikana työskennellyt niin maan suurimmissa teattereissa kuin pienten ryhmien kanssa. Hän on ensimmäisiä valosuunnittelijan vakanssille palkattuja ihmisiä Suomessa, hän oli kiinnitettynä Helsingin kaupunginteatteriin vuosina 1988-1990. Pitkään jatkunutta teatterityötä on seurannut työskentely nykytanssin parissa. Volasen kolmantena alueena ovat olleet erilaiset valo- ja äänitaideteokset.

Tanssitaidetoimikunta kiittää Raija Ojalan (s. 1952) sitkeää ja peräänantamatonta työtä suomalaisen nykytanssin hyväksi. Ojala on muun muassa johtanut tanssin keskuksen Zodiakin toimintaa viimeiset seitsemän vuotta. Zodiakin ansiosta tanssitaiteen tuotantokapasiteetti on laajentunut, se liikkuu lähes 200 esityksen vuositasolla.

- Jo toimiessaan Teatterikeskuksen toiminnanjohtajana (1985-1991) ja Teatteri-lehden päätoimittajana (1988-1997) Ojala nosti esiin vapaata nykytanssia ja tanssitaiteilijoita ja näiden marginaalista asemaa. Hän puhui myös tanssin kehittämisen puolesta tasavertaisesti teatterin rinnalla, palkintoperusteluissa todetaan.

Valtionpalkinnot ovat suuruudeltaan 13 000 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.