Mainos

Valtionjohtoa patistellaan toimiin Venäjän metsäpalojen suhteen

Opposition edustajien mukaan pääministerin tai presidentin tulisi aktiivisesti tarjota suomalaista sammutusapua Venäjälle.

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Jari Vilén toivoo, että pääministeri Matti Vanhanen tai presidentti Tarja Halonen olisivat yhteydessä Venäjän viranomaisiin, jotta suomalaiset voisivat auttaa maastopalojen sammuttamisessa. Samalla kannalla ovat myös kristillisdemokraatit.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari toivoo myös, että EU patistelisi Venäjää palojen taltuttamiseksi.

- Tarvitaan kyllä unionin tasoista toimintaa, tai ainakin ajattelua sen suhteen, miten voitaisiin yhdessä auttaa Venäjää. Tarvitaan myös painostusta Venäjän suuntaan, jotta siellä osataan suhtautua paloihin vakavasti.

Toistaiseksi Venäjän viranomaiset ovat sitkeästi kieltäytyneet tarjotusta avusta palojen taltuttamiseksi. Pääministeri Vanhasen mukaan kulttuurierot vaikuttavat asiaan.

- Suomalainen tapa on se, että metsäpaloon puututaan välittömästi, ja jokaisella ohikulkijalla on velvollisuus osallistua sammutustyöhön. Tässä suhteessa kulttuureissa on eroja, toteaa Vanhanen.

Helsingissä eilen 20-kertaisia pitoisuuksia

Useita viikkoja jatkuneet Venäjän metsäpalot korvensivat eilen muun muassa helsinkiläisiä. Kaupunki verhoutui haisevaan savukaapuun ja Helsingissä mitattiin iltapäivällä enimmillään yli 20-kertaisia pienhiukkaspitoisuuksia normalitasoon verrattuna.

Pääkaupunkiseudun lisäksi savut tuntuivat ja näkyivät erityisen selkeinä Kaakkois-Suomessa.

Savua työntävät suomeen idän ja kaakon väliset ilmavirtaukset, joiden odotetaan myös jatkuvan lähipäivinä. Venäjän suurimmat metsäpalot ovat Viipurissa ja Venäjän ja Viron rajalla. Myös Kaliningradin lähistöllä on metsää tulessa. Viipurin liepeillä palaa lisäksi ilmeisesti keskisuuri kaatopaikka.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.