Mainos

Valtionhallinnon eurovalmius hyvä

Valtionhallinnon valmius ottaa euro käyttöön on pääosin hyvä, arvioi Valtiontalouden tarkastusvirasto. Tietojärjestelmät saadaan viraston mukaan eurokuntoon vuodenvaihteeseen mennessä. Kustannukset euroon siirtymisestä ovat valtion hallinnolle yhteensä noin 33,6 miljoonaa euroa, eli 200 miljoonaa markkaa. Suurimman osan tästä vie verohallinto, jonka euroon siirtyminen ottaa puolet koko summasta. Hallinto siirtyy euroon pääosin vuoden 2002 alusta; esimerkiksi vuoden 2001 budjetti, kirjanpito ja tilinpäätös ovat vielä markkamääräisiä.

Vaikka valmistelut ovat sujuneet hyvin, löysi virasto myös huomautettavaa. Henkilöstön koulutukseen, tiedottamiseen ja koko projektin hallintoon olisi voitu kiinnittää enemmän huomiota. Virastoissa ei aina ole ollut yhtenäistä eurovalmistelua ja euroasioita on käsitelty hajallaan. Lisäksi hanketta on käsitelty lähinnä taloushallinnolle kuuluvana asiana. Se voi merkitä, ettei kaikkia muutostarpeita välttämättä ole huomattu.

Lopullinen testi tapahtuu näin ollen vasta vuodenvaihteessa, kun siirtymisen pitäisi tapahtua ja käteinen euro ottaa käyttöön. Valtiontalouden tarkastusvirasto tarkasti euron käyttöönoton valmistelua valtionhallinnossa viime kevään ja kesän aikana.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.