Valtioneuvosto toimi Sonera-kaupoissa vastoin periaatepäätöstään

Arvopaperilehden mukaan Suomen hallitus on toiminut Soneran investointeihin liittyvässä päätöksenteossa vastoin omaa periaatepäätöstään. Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasin mukaan periaatepäätös ei kuitenkaan koske Soneraa.

Soneran osakemyynnin yhteydessä syksyllä 1999 tarjousesitteeseen liitettiin valtioneuvoston periaatepäätös, jonka mukaan "valtionyhtiön toiminnan tai kansantalouden kannalta erittäin merkittävät sijoitukset ulkomaille edellyttävät pääomistajan hyväksyntää ennen kuin sijoituksesta lopullisesti päätetään".

-Koska päätös on liitetty pörssiyhtiön tarjousesitteeseen, sen noudattamatta jättäminen merkitsee myös sijoittajille annettujen lupausten pettämistä, lehti kirjoittaa.

Sasi kiistää periaatepäätöksen merkityksen

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasin (kok.) mukaan periaatepäätös ei kuitenkaan koske pörssiyhtiöitä, jollainen Sonera on. -Soneran osakemyyntiesitteessä ollut viittaus pääomistajan käsittelyyn on annettu informaation täydellisyyden turvaamiseksi eikä siinä väitetäkään, että sitä sovellettaisiin Soneran operatiiviseen päätöksentekoon, Sasi sanoi tänään antamassaan kirjallisessa lausunnossa.

Valtioneuvosto on kiistänyt käsitelleensä Soneran umts-kauppoja millään tavalla. Sasin mukaan hyväksyntä voidaan kysyä konkreettisten investointien yhteydessä vain yksityisissä, valtion kokonaan omistamissa yhtiöissä. Sen sijaan pörssiyhtiöissä on "kiistattomana lähtökohtana" osakeyhtiö- ja arvopaperimarkkinalainsäädännön puuttumattomuusperiaate. -Lainsäädäntöä hallinnollinen ohje ei voi ohittaa. Pörssiyhtiöissä päätöksistä vastaava hallitus ei voi tehdä tai edes valmistella päätöksiä siten, että ne olisivat ehdollisia yhden omistajan tapauskohtaisille kannanotoille, Sasi kirjoitti.

Pääomistajan hyväksyntä perustuu Sasin mukaan omistajastrategisiin päätöksiin. Sonera on hänen mukaansa ollut poikkeusyhtiö, jonka omistajastrategia on ollut koko eduskunnan käsiteltävänä. Strategian hyväksymisen jälkeen pääomistajan muodollista hyväksyntää ei erikseen kysytä, ellei asia edellytä yhtiökokouksen päätöstä.

Lipponen ei kommentoi

Valtion omistajapolitiikkaa koskeva periaatepäätös on vuodelta 1999. Sen mukaan valtionyhtiön toiminnan tai kansantalouden kannalta erittäin merkittävät sijoitukset ulkomaille edellyttävät pääomistajan hyväksynnän ennen kuin sijoituksesta lopullisesti päätetään.

Periaatepäätöksen mukaan periaatteet on laadittu sovellettavaksi jokaiseen valtionyhtiöön, jollei asianomaista yhtiötä koskevista säännöksistä, määräyksistä tai toimiluvista muuta johdu.

Sonera liitti valtioneuvoston periaatepäätöksen listalleottoesitteeseensä vuonna 2001.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ei nyt kommentoi asiaa millään tavalla. Hänen mukaansa asia tulee esille, kun Soneraa koskeva tiedonanto annetaan eduskunnalle lähiviikkoina.

Periaatepäätös ei sido yhtiötä

Sonera liitti valtioneuvoston periaatepäätöksen listalleottoesitteeseensä vuonna 2001. Yhtiön viestintä- ja sijoittajasuhteista vastaava johtaja Jari Jaakkola kertoi, että tarjousesitteessä selvitettiin sijoittajille seikkaperäisesti valtion periaatepäätös. Niinpä esitteestä käy mm. ilmi, ettei valtio puutu Soneran päivittäiseen johtamiseen.

Jaakkola myönsi kuitenkin, ettei kiistanalaisessa kohdassa käy yksiselitteisesti ilmi, tarkoittaako se strategisia linjauksia kuten investointiohjelmaa vai yksittäisiä päätöksiä. Jaakkolan mielestä se tarkoittaa strategiaa, jota käsiteltiin eduskunnassa asti kesäkuussa 2000.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.08.2002)

Lue myös:

    Uusimmat