Mainos

Valtioneuvosto esittää Kosovon tunnustamista

Kosovon tunnustaminen etenee Suomessa sovitun mukaisesti. Valtioneuvosto on esittänyt, että tasavallan presidentti tunnustaisi Kosovon itsenäisenä valtiona ja hyväksyisi diplomaattisuhteiden solmimisen maiden välillä. Lopullinen päätös tehdään huomenna presidentin esittelyssä.

Kosovon albaanienemmistöinen parlamentti julisti 17. helmikuuta irtaantuvansa Serbiasta itsenäiseksi valtioksi. Julistusteksti ja tunnustamispyyntö toimitettiin eri puolille maailmaa samana päivänä. Suomeen pyyntö toimitettiin ulkoministeri Ilkka Kanervalle (kok.).

Seuraavana päivänä pidetyssä EU:n ulkoministerikokouksessa Kanerva ilmoitti Suomen tunnustavan Kosovon itsenäisyyden. EU-maista Kypros, Espanja ja Romania ilmoittivat, että ne eivät aio tunnustaa Kosovoa.

Serbia vastustaa kiivaasti Kosovon itsenäistymistä. Se pitää itsenäisyysjulistusta laittomana, ja niinpä se on mitätöinyt julistuksen. Suurvalloista Venäjä tukee Serbiaa. Venäjä ja Serbia ovat vaatineet YK:n turvallisuusneuvostoa aloittamaan uudelleen neuvottelut Kosovon asemasta.

Suomen hallituksen lähtökohtana on, että vaikka Serbia onkin ilmoittanut pitävänsä tunnustamista epäystävällisenä tekona, on varsin kyseenalaista, että sitä voitaisiin pitää oikeudenvastaisena tekona. Kosovon tunnustaminen on poliittinen toimi, ja siitä päättää kukin valtio itsenäisesti. Hallituksen mielestä Serbian sortotoimet Kosovon albaaneja kohtaan ja maakunnan pitkäaikainen kansainvälinen hallinto heikentävät Serbian vaatimuksia.

Itsenäisyysjulistuksen taustalla on kaksivuotinen neuvotteluprosessi. Aluksi neuvotteluja käytiin YK:n erityisedustajan presidentti Martti Ahtisaaren johdolla. Sittemmin neuvottelujen johdossa oli EU:n, Yhdysvaltojen ja Venäjän troikka. Neuvotteluprosessi päättyi lopulta tuloksettomana. YK:n turvallisuusneuvosto ei päässyt yhteisymmärrykseen Kosovon asemasta.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva on huomenna Huomenta Suomen vieraana klo 7.35.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.