Valtion yhtiöillä tasainen kehitys

Valtiontalouden tarkastusviraston kokoamien tietojen mukaan valtioenemmistöisten yritysten viime vuosi oli edellisvuotista hieman heikompi, mutta suunnilleen samaa tasoa kuin keskimäärin viitenä edellisenä vuonna.

Veikkaus

Selvityksen mukaan kannattavin yritys oli Veikkaus ja tappiollisin Yleisradio.Virasto on tehnyt vertailun kokoamalla 29 yritystä yhdeksi konserniksi. Yrityksiä on tarkasteltu myös erikseen.
Liikevoitolla mitattuna kannattavin oli Veikkaus. Yhtiön liikevoiton osuus liikevaihdosta oli 32,8 prosenttia. Samalla mittarilla tappiollisin oli Yleisradio, jonka liiketappion osuus liikevaihdosta oli peräti 28,5 prosenttia.

Yhdeksi valtiokonserniksi koottu kokonaisuus keräsi viime vuonna liikevaihtoa hieman päälle 23 miljardia euroa. Lisäys edellisvuodesta jäi puoleen prosenttiin. Valtioenemmistöisten yhtiöiden palveluksessa oli hieman vaille 100 400 ihmistä. Se oli hieman päälle 3 400 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Suurin työllistäjä oli edelleen Suomen Posti -konserni noin 23300 työntekijällä.

Valtiokonsernin liikevoitto supistui 7 prosenttia 1,9 miljardiin euroon. Liikevoiton osuus myynnistä oli 8,1 prosenttia, kun vuotta aiemmin päästiin 8,7 prosenttiin. Tarkastelujakson paras saavutus vuodelta 1997, jolloin päästiin 9,6 prosenttiin.
Sijoitetun pääoman tuotto jäi 8,2 prosenttiin. Lukema putosi edellisvuodesta 3,5 prosenttiyksikköä. Yleisen nyrkkisäännön mukaan alle 10 prosentin tuotto on välttävä. Vuotta aiemmin yllettiin vielä tyydyttävään lukemaan.

Valtiokonserni Oy:n velat supistuivat 17 prosenttia, mutta olivat edelleen 16 miljardia euroa. Velan tuntuva vähennys selittyy sillä, että Sonera onnistui puristamaan velkataakkaansa pienemmäksi. Sonera kasvatti yrityksistä myös eniten liikevaihtoaan ja liikevoittoaan.
Veikkauksen jälkeen tuottoisimpia yrityksiä oli liikevaihtoon suhteutetulla liikevoitolla mitattuna olivat Rahapaja (31,4 %), Suomen Erillisverkot (21,8 %) ja Kemijoki (20,5 %).

Yleisradion jälkeen tappiollisin oli Metsähallitus Consulting, mutta sen liiketappion osuus liikevaihdosta jäi hieman päälle 5 prosenttiin. Sitä seurasi VPU Pukutehdas 4,9 prosentilla.

Liikevaihdolla mitattuna suurin yritys oli Fortum 10,4 miljardilla eurolla ja pienin Metsähallitus Consulting 3 miljardilla eurolla.
Laskelmissa valtiokonsernin rakenne pysyi lähes ennallaan vuonna 2001. Uutena aloitti energiapalvelukeskus Motiva, jonka osakekannan valtio osti Finnish Technologyltä . Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal ei ole mukana laskelmissa.
Valtiotalouden tarkastusvirasto sanoo, että kokoamalla yritykset yhteen valtioenemmistöisten yhtiöiden yritystoiminnasta voidaan antaa yhteinen kuva. Tällaisella selvityksellä on myös puutteensa, sillä esimerkiksi yhteisiä liiketoimintoja ja ristikkäisomistuksia ei voida poistaa tuloksista.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat