Mainos

Valtion velka yritetään painaa 50 prosenttiin bkt:sta

Talouspolitiikassaan hallitus pyrkii painamaan valtion velan vaalikauden aikana alle 50 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tämän vuoden budjetissa sen arvioitiin painuvan vuoden loppuun mennessä 60,2 prosenttiin bkt:sta.

Velkasuhteen alentamisen avulla luodaan liikkumatilaa suhdannevaihteluiden ja väestön ikääntymisen aiheuttamiin tulevien vuosien rahoitus- ja menopaineisiin. Velkaa lyhennetään valtion omaisuuden myynnistä saatavilla tuloilla. Saatavien tulojen suuruutta ei hallitusohjelmassa mainita. Myyntituloja käytetään myös mm. tutkimus- ja kehitystyöhön ja Suomen Teollisuussijoituksen toimintaedellytysten vahvistamiseen.

Hallitus varautuu vaalikauden aikana 10-11 miljardin markan suuruisiin tulovero- ja sosiaalivakuutusmaksuperusteiden kevennyksiin, mikä edellyttää talouskasvun jatkumista vahvana, maltillisia tulopoliittisia ratkaisuja ja verorakenteen kehittämistä. Rahat veronkevennyksiin aiotaan löytää mm. siitä, että työllisyys paranee ja verotulot sitä kautta kasvavat sekä myöhentämällä EU:n vaatimia valmisteverojen alennuksia aikataulun mukaiselle takarajalle.

Verotuksen kevennykset ajoitetaan suhdannetilanteen mukaan. Veroasteen muutos eri tuloluokissa on samantasoinen, mutta pienituloisia kannustetaan hakeutumaan työhön korottamalla kunnallisverotuksen ansiotulovähennystä. Siitä seuraavat tulonmenetykset korvataan kunnille. Ansiotulovähennys leikkautuu pois nykyistä alemmalla tulotasolla. Tästä aiheutuva marginaaliveron nousu korvataan asteikkolievennyksellä.

Kuntien perimiin maksuihin korotuksia

Pääoma-, yhteisö- ja korkotulojen verokanta korotetaan 29 prosenttiin vuodesta 2000 lukien kokovaalikauden ajaksi. Energia- ja ympäristöverojen määrää lisätään teollisuuden kilpailukyky kuitenkin huomioon ottaen. Kuntien tulopohjaa vahvistetaan 1,1 miljardilla markalla vero- ja maksupoliittisin toimenpitein. Kiinteistöveron tuottoa kasvatetaan nostamalla kiinteistöveroprosenttien alarajoja. Kunnat saavat myös osan kirkolle tulevasta yhteisöverotuotosta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja nostetaan vuoden 2000 alusta niin, että kunnat saavat tuloja lisää 350 miljoonaa markkaa. Sen on laskettu nostavan maksuja 7-10 prosenttia. Lisäksi maksuja korotetaan uudelleen vuonna 2002 kustannustason nousua vastaavasti. Eläkeläisten ylimääräisen sairausvakuutusmaksun alentamista jatketaan. Pientyönantajan työnantajamaksujen ja verojen maksatusta yksinkertaistetaan.

Eläkkeellesiirtymistä hillitään mm. supistamalla vapaaehtoisten eläkevakuutusten maksujen verotukea. Tuen edellytyksenä on, että eläketaso on enintään 60 prosenttia ja eläkeikä vähintään 60 vuotta. Lisäksi rajoitetaan mahdollisuutta vähentää puolison eläkevakuutusmaksuja.

Kotitalouksien teettämän työn tukikokeilua jatketaan ja sen perusteella tehdään päätös, millainen malli tulee koko maahan. Nyt kokeillaan kahta mallia eri lääneissä. Hallitus pyrkii parantamaan työhön lähtemisen kannustimia. Esityksiä luvataan eduskunnalle vuoden 2000 kevätkaudella.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.