Valtion urakoiden veronkiertojutussa tuomiot

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomiot suuressa veronkiertojutussa. Vyyhdessä oli kyse rakennusalan hämäräyrityksistä, jotka urakoivat muun muassa pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.

Suurelle miesliigalle lankesi perjantaina tuomio valtion rakennusurakoiden laajassa veronkiertovyyhdessä. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi jutussa neljä päätekijänä pidettyä miestä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin törkeistä veropetoksista ja kirjanpitorikoksista. Heidän maksettavakseen tuomittiin myös jättimäiset vahingonkorvaukset.

Yhteensä jutussa tuomittiin 18 miestä. Kahden syytteet hylättiin. Vyyhdessä oli kyse rakennusalan hämäräyrityksistä, jotka urakoivat muun muassa pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa ja Kallion virastotalossa. Toiminta pyöri kymmenellä yhtiöllä vuosina 2001-2004. Osalla firmoista oli pelkkiä postilokero-osoitteita.

Jupakka alkoi purkautua, kun Kesärannan vartijat kiinnostuivat Bandidos-moottoripyöräjengin liiveissä liikkuneesta miehestä. Hänen tehtävänään oli kuljetella palkkoja kirjekuorissa rakennustyömaalle. Vartijat ilmoittivat epäilyttävästä rahaliikenteestä poliisille.

Päätekijöille rutkasti rikoshyötyä

Hämäräfirmojen toiminta oli kuin jatkumo: uusi yritys perustettiin nopeasti edellisen tilalle. Toisinaan yhtiö saattoi elää vain muutamia kuukausia.

Yritykset myivät erilaisia rakennustyöpalveluita pääkaupunkiseudulla, ja niillä oli useita työntekijöitä. Käräjäoikeus katsoi, että työntekijöiden palkat maksettiin pimeinä, ennakonpidätyksiä ei toimitettu ja kirjanpito laiminlyötiin räikeästi.

Verottajalle ei usein annettu minkäänlaisia ilmoituksia yhtiöiden toiminnasta. Syyttäjä Erkki Huhtala kuvaili kyseessä olevan harmaan talouden sijaan täysin musta talous.

Huhtalan mukaan jälkiä ei aina edes yritetty peitellä. Päätekijöiden on laskettu saaneen puuhillaan rikoshyötyä yli 800 000 euroa.

Tilausten hankkija lähellä tekijää

Oikeus tuomitsi Martti Olavi Pinonummen seitsemästä törkeästä veropetoksesta ja useista kirjanpitorikoksista kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Pinonummen katsottiin olleen useiden hämäräyritysten taustalla. Hän itse sanoi olleensa vain konsultti.

Marco Ilmari Raune tuomittiin neljästä törkeästä veropetoksesta ja kirjanpitorikoksista kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen.

Kai Miikka Ilari Termonen sai puolestaan kirjanpitorikoksista ja viidestä törkeästä veropetoksesta kaksi vuotta vankeutta. Termosen uskotaan vierailleen Kesärannan porteilla Bandidos-liiveissä. Termosen mukaan hänet pakotettiin mukaan maksamattomien velkojen vuoksi.

Neljäs vankilaan tuomittu sai viiden kuukauden linnareissun avunannoista. Oikeus katsoi, että hänen asemansa tilausten hankkijana oli lähellä tekijän asemaa.

"Ylämies johti toimintaa"

Kai Termonen ja Martti Pinonummi kertoivat oikeudessa, että toimintaa johti ylämies. He eivät kuitenkaan halunneet nimetä johtajaa, jolle heidän mukaansa välitettiin varoja. Kaikki rahat ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen.

Päätekijöiden lisäksi tuomitut liigan jäsenet saivat eripituisia tuomioita avunannosta rikoksiin. Heistä monet olivat bulvaaniyritysten jäseniä, joiden oikeus nyt katsoi olevan rikosoikeudellisessa vastuussa avunannosta rötöksiin.

Jutun oikeuskäsittelyn aikana ilmeni myös, että useita todistajia uhkailtiin. Syyttäjä Huhtala kertoi, että uhkailua tapahtui jo vyyhden esitutkintavaiheessa. Todistajia yritettiin vaientaa myös oikeuskäsittelyn aikana, mutta syyttäjä haastoi kuitenkin kaikki todistamaan.

Jutussa ei syytetty rakennustyömaiden pääosin suomalaisia työntekijöitä tai pääurakoitsijaa. Heitä vastaan ei Huhtalan mukaan löydetty riittävästi näyttöä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat