Mainos

Valtion työntekijöille sopimus

Valtiosektorin työntekijöille saatiin tänä iltana aikaan neuvottelutulos uudeksi työehtosopimukseksi. Vuoden pituinen sopimus on yleisen linjan mukaisesti kustannusvaikutukseltaan 3,1 prosenttia. Sopimus koskee 125 000 valtion palveluksessa olevaa.

tonninraha

Neuvotteluja käytiin iltaan saakka myös eilen. Jo viime viikolla neuvoteltiin parina iltana tarkoituksena saada aikaan neuvottelutulos. Vaikka neuvottelut ovat viime viikkoina takkuilleet, kovin mittavaa kiistaa palkankorotustasosta ja tekstikysymyksistä ei ole ollut. Ratkaisua on viivyttänyt lähinnä kiista useampivuotisesta ohjelmasta, jolla valtion palkkoja voitaisiin tarkistaa. Valtion työmarkkinalaitoksen ja pääsopijajärjestöjen Akava-JS:n, STTK-J:n ja VTY:n välinen sopimus on tarkoitus allekirjoittaa 23. helmikuuta. Sen jälkeen se esitellään valtioneuvoston ja eduskunnan valtiovarainvaliokunnan hyväksyttäväksi.

Sopimus tuo yleiskorotuksena 185 markkaa kuukaudessa, kuitenkin vähintään 2,55 prosenttia helmikuun alusta lähtien. Sopimusalakohtainen 0,5 prosentin järjestelyvara toteutetaan virastokohtaisilla virka- ja työehtosopimuksilla. Keskustason sopimusten sisältämiin tekstimuutoksiin käytetään 0,1 prosentin suuruinen erä. Osapuolet tekevät sopimuskaudella yhteisen selvityksen työaikojen pituuksista, työmäärien jakautumisesta ja henkilöstön jaksamisesta.

Pitkäjänteinen palkankorotusohjelma ei toteutunut

Neuvottelujen vaikeimmaksi ongelmaksi noussut kysymys valtion palkkauksen pitkäjänteisemmästä korjauksesta ratkaistiin siten, että palkkatasoa pyritään korjaamaan työnantajapäätöksillä. Osapuolet pyrkivät lisäksi toteuttamaan niitä tulevassa sopimustoiminnassaan kulloisessakin sopimuspoliittisessa tilanteessa. Palkansaajajärjestöjen mukaan valtion palkkakehitys laahaa lamavuosien peruja viitisen prosenttia muiden alojen jäljessä. Perusteluna on valtion palkkakehitystä selvittäneen ns. valpas-työryhmän selvitys, jonka mukaan valtion palveluksessa olevien työntekijöiden palkat nousivat 1990-luvun aikana selvästi hitaammin kuin yleisillä työmarkkinoilla.

Palkansaajajärjestöt vaativat tilanteen korjausta useampivuotisella ohjelmalla, mutta valtion budjettiin ei tällaisia määrärahoja ole suostuttu varaamaan. Virastojen päätöksissä pyritään jatkossa painottamaan mm. nuoria työntekijöitä, vaativia asiantuntijatehtäviä ja hyviä työsuorituksia. Neuvotteluissa sovittiin myös pyrkimyksestä uudistaa palkkausjärjestelmiä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.