Mainos

Valtion tuella rakennetut vuokra-asunnot kalliita

Arava- ja korkotukiasuntoihin on vaikea löytää vuokralaisia. Vuokrat ovat nousseet jopa niin, ettei isoihin asuntoihin ole varaa edes asumistuen turvin.

Valtion arava- ja korkotuella rakennettuihin suuriin vuokra-asuntoihin on vaikea löytää vuokralaisia. Esimerkiksi Helsingissä itse vuokransa maksavat asukkaat ovat hävinneet kaupungin vuokra-asunnoista lähes kokonaan. Vuokrat ovat nousseet jopa niin korkeiksi, ettei isoihin asuntoihin ole varaa edes asumistuen turvin.

Merja Yletyinen ja Jan Höglund ovat asuneet Helsingin Lauttasaaressa puolitoista vuotta. Nyt edessä on muutto. Uudessa talossa vuokra nousi nopeasti 15 prosenttia 950 euroon. Kaupungin talon on todennut liian kalliiksi jo moni muukin perhe.

- Kyllä tämä nykyinen tilanne johtaa siihen, että asukasrakenteet tulevat aina vaan enemmän ja enemmän sosiaalisesti valituiksi, sanoo osastopäällikkö Mikko Luukkonen Helsingin kaupungin asuntoasiainosasta.

Itse vuokransa maksavat muuttavat halvemmalle ja tilalle tulee tukea saavia perheitä.

Suomessa asumistukea saavia talouksia on yli 160 000. Vuokra-asuntoja on noin 750 000, eli asumistukea saa joka viides vuokralla asuva talous, Helsingissä noin joka kuudes. Arava-asunnoissa tuensaajista asuu koko maassa noin puolet, pääkaupunkiseudulla kaksi kolmannesta. Valtion tukitaloissa tulorajat ovat kuitenkin niin alhaiset, ettei asumistukikaan riitä kalleimpiin vuokriin. Lisäapua on haettava sosiaalitoimistosta.

- Sitä on yritetty selvittää, mutta tarkkoja lukuja ei ole käytettävissä, mutta voi sanoa, että suuri osa on kuitenkin tukea saavia. Vain ne, jotka saavat yhteiskunnalta suurimmat tuet voivat asua aravavuokrataloissa, Luukkonen sanoo.

Ongelmallisinta on löytää asukkaita isot asuntoihin. Tilanne on sama Helsingin lisäksi muissakin asuntopulasta kärsivissä kaupungeissa, erityisesti yliopistokaupungeissa.

- Keskeisimmällä sijalla tietysti tämän ongelman ratkaisemisessa on, että voitaisiinko rakentamisen kustannuksia alentaa, Luukkonen

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 02.06.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.