Mainos

Valtion tiedepalkinto Ouluun

Oululaiset kollageenitutkijat akatemiaprofessori Kari Kivirikko, professori Taina Pihlajaniemi ja dosentti Leena Ala-Kokko jakavat järjestyksessä toisen valtion tiedepalkinnon. Tutkijat saivat 400 000 markan palkinnon tänään Tieteellisten seurain valtuuskunnan satavuotisjuhlassa Helsingissä.

Kivirikon, Pihlajaniemen ja Ala-Kokon tutkimusryhmät muodostavat Oulun yliopiston kollageenitutkimusyksikön, joka on valittu Suomen Akatemian huippuyksiköksi vuosiksi 2000-2005. Kollageenit ovat proteiineja, jotka kiinnittävät solut paikalleen ja antavat eri kudoksille niiden ominaisuudet. Oululaisryhmän uraauurtavia tuloksia voidaan hyödyntää muun muassa nivelreuman, nivelrikon ja syövän sekä luunmurtumien ja haavojen hoidossa.

Oulun kollageenitutkimusyksikkö perustettiin 1983, mutta tutkimustyö oli alkanut jo 1976. Vuosien varrella tutkimushankkeista on väitellyt 46 tohtoria, joista 12 on nimitetty professoreiksi tai apulaisprofessoreiksi joko Suomeen tai ulkomaille, kertoo opetusministeriön tiedote. Ensimmäinen valtion tiedepalkinto annettiin kaksi vuotta sitten akatemiaprofessori Risto Näätäselle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.