Mainos

Valtion pörssiyhtiöt: 90 % johtoryhmästä miehiä

Valtion omistamien pörssiyhtiöiden johtoporras koostuu valtaosin miehistä. Valtion omistamien pörssiyhtiöiden johtoryhmissä oli viime vuonna jäseninä 15 naista, kun johtoryhmissä oli vuoden aikana kaikkiaan 114 ihmistä. Johtoryhmien jäsenistä siis 90 prosenttia on miehiä.

MTV3:n 45 minuuttia - ohjelma selvitti ylimmän johdon palkitsemista valtion viime vuonna omistamissa pörssiyhtiöissä. Finnairissa, Fortumissa ja NesteOilissa valtio on enemmistöomistaja. Lisäksi valtio omisti viime vuonna 10-40 prosenttia kymmenestä muusta pörssiyhtiöstä Solidiumin kautta. Nämä yhtiöt ovat Elisa, Kemira, Metso, Outokumpu, Rautaruukki, Sampo, Sponda, Stora Enso, TeliaSonera ja Tieto.

Yhtiöiden ylin johto koostuu toimitusjohtajasta, johtoryhmästä ja hallituksesta. Yhtiöiden hallituksissa naisjäseniä on enemmän kuin johtoryhmistä. Viime vuonna kolmentoista yhtiön jäsenestä joka kolmas oli nainen.

Toimitusjohtajiksi naisia ei ole päätynyt. Kaikkien kolmentoista yhtiön toimitusjohtajana oli 1950-luvulla tai 1960-luvulla syntynyt mies. Useimmat ovat aloittaneet yritysten toimitusjohtajina viimeisen viiden vuoden sisällä.

Avainhenkilöitä ainakin 1600

Palkitseminen koskee yhtiöiden ylintä johtoa, mutta kaikissa yrityksissä on erilaisia kannustinjärjestelmiä myös epämääräisesti määritellyille avainhenkilöille. Valtion omistamissa 13:ssa pörssiyhtiössä on yhtiöiden omien ilmoitusten mukaan yhteensä vähintään 1600 avainhenkilöä. Huonoina vuosina kannustinjärjestelmät eivät tuota avainhenkilöille euroakaan, mutta hyvinä vuosina avainhenkilöitä voidaan kannustaa kymmenilläkin miljoonilla euroilla.

Yrityksistä vain Spondalla oli hyvin pieni avainhenkilöiden joukko; vain seitsemän avainhenkilöä. Sponda on kuitenkin juuri päättänyt kannustinjärjestelmän mahdollisesta laajentamisesta.

Ylimmän johdon palkitseminen nousi esiin, kun Finnairista paljastui 18:lle ihmiselle jaettu erityisbonus viime vuodelta. Finnair ei edelleenkään kerro, kenelle kaikille kyseinen bonus on jaettu.

Kohtuullista ja selkeää palkitsemista

Valtion omistamissa yhtiöissä johdon palkitsemista linjaa talouspoliittisen ministerivaliokunnan ohje vuodelta 2009. Palkitsemisen pitäisi perustua hyvään tulokseen, sen pitäisi olla kohtuullista, selkeää ja läpinäkyvää.

Valtion enemmistöomistuksesta huolehtii valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosasto. Vähemmistöomistusta hoitaa valtion kokonaan omistama Solidium Oy. Molemmissa korostetaan, että johdon palkitsemisella yhtiön omistajat tavoittelevat aitoa hyötyä.

- Raha on yleensä ollut hyvä ohjaava väline. Yrityksen hallitus pystyy liikkuvilla palkan osilla ohjaamaan johdon toimintaa haluamaansa suuntaan, sanoo Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen.

- Hyvä johtaja on kullan arvoinen, sanoo myös omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala.

- Jos erilaisia etuuksia karsittaisiin liikaa, se todennäköisesti johtaisi siihen, että kiinteä peruspalkka kohoaisi. Monilla johtajista on muitakin mahdollisuuksia, Hautala muotoilee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.