Valtion porotalouspolitiikalle kritiikkiä

Valtiontalouden tarkastusvirasto arvostelee maa- ja metsätalousministeriön porotalouspolitiikkaa. Viraston mukaan päätöksissä ei oteta tarpeeksi huomioon luonnonvarojen suojelua.

Valtiontalouden tarkastusvirasto suomii maa- ja metsätalousministeriön tapaa hallinnoida porotaloutta. Virasto katsoo tuoreessa tarkastuskertomuksessaan ministeriön korostavan päätöksissään elinkeinopolitiikkaa ohi luonnonvarojen suojelun.

Pyyhkeitä ministeriö saa etenkin poromäärien säätelystä. Ministeriön pitäisi mitoittaa poromäärät jäkälälaitumien kantokyvyn mukaan, mutta virasto katsoo poromäärän olevan liian suuri.

-Ministeriö tasapainottelee eloporojen määrästä päättäessään elinkeinopolitiikan ja luonnonvarojen suojelun välillä. Lopputulos heijastaa ministeriön elinkeinopoliittisen roolin painottumista, VTV summaa. Ministeriö on viimeksi tehnyt päätöksen suurimmasta sallitusta poromäärästä vuonna 2000, jolloin se hyväksyi kaikkien paliskuntien yhteenlasketuksi poromääräksi 203700 eloporoa. Päätöksellä vähennettiin porojen suurinta sallittua määrää 7,8 prosenttia aiemmasta.

-Laidunkartoitukset ovat osoittaneet jäkälälaitumen olevan huonossa kunnossa. Asiantuntija-arvion mukaan vähennyksen olisi tullut olla huomattavasti suurempi, jopa 30 prosenttia, mikäli jäkälälaitumen kunnon tahdottaisiin paranevan mahdollisimman nopeasti, VTV arvioi.

"Tuki perusteeton"


VTV pitää myös poroista maksettua eläinkohtaista tukea osittain perusteettomana. Alun perin tuki otettiin käyttöön EU:hun liittymisvuonna 1995, kun porolihan hinnan pelättiin laskevan.

-Tuen peruste hävisi hyvin pian poronlihan hinnannousun myötä, jonka jälkeen tuen maksamista alettiin perustella porotalouden rakenteellisella kehittämisellä. Poronomistuksen haluttiin keskittyvän entistä harvemmille ja ehtona olevaa vähimmäisporomäärää alettiin kasvattaa, VTV:n raportissa todetaan.

Luonnonvarojen suojelun kannalta on ongelmallista, että eläinkohtainen tuki kannustaa omistamaan mahdollisimman paljon poroja. Epäkohtana VTV pitää myös sitä, että tuen suuruuden vaihtelulle ei ole löydettävissä selkeää logiikkaa. Yhdestä porosta maksettava tuki on vaihdellut vuosittain 15-27 eurossa.

-Eläinkohtainen tuki ja tuen mitoitus olisi perusteltava nykyistä selkeämmin varsinkin, kun tuen käyttöönoton alkuperäistä perustetta ei enää ole. Myös eläinkohtaisen tuen vaikutus porotalouteen tulisi selvittää, VTV ehdottaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat