Mainos

Valtion omistamat yhtiöt jakoivat ylimmälle johdolle 80 miljoonaa

MTV3:n 45 minuuttia selvitti ylimmän johdon palkitsemisjärjestelmiä niissä pörssiyhtiöissä, joissa valtio oli viime vuonna merkittävä omistaja.

Näissä yhtiöissä jaettiin hallituksen jäsenille, johtoryhmän jäsenille ja toimitusjohtajille lähes 80 miljoonaa euroa palkkaa ja palkkioita.

Valtiolla oli viime vuonna merkittävää omistusta 13:ssa pörssiyhtiössä. Niistä kolmessa; Finnairissa, Fortumissa ja NesteOilissa valtio on enemmistöomistaja. Elisasta, Kemirasta, Metsosta, Outokummusta, Rautaruukista, Sammosta, Spondasta, Stora Ensosta, TeliaSonerasta ja Tiedosta valtio omistaa Solidiumin kautta 10–40 prosenttia.

Näissä yhtiöissä toimitusjohtajille ja hallituksen ja johtoryhmän jäsenille maksettiin viime vuonna yhteensä lähes 80 miljoonaa euroa rahaa. Tämä ei kuitenkaan ole koko summa, sillä osasta palkitsemisjärjestelmiä ei ole lukuja saatavilla.

Ylimmän johdon palkitseminen koostuu vuosipalkoista, kokouspalkkioista, asunnon ja auton kaltaisista luontoiseduista, tulospalkkioista, osakepalkkiojärjestelmistä, osakeomistuksesta ja erilaisista eläkejärjestelyistä.

Omistajaohjauksesta vastaavan ministerin mukaan ohjeita palkitsemisjärjestelmien suhteen tiukennetaan kesään mennessä. Hän uskoo, että palkkioihin kiinnitetään jatkossa huomiota muuallakin kuin valtionyhtiöissä.

– Käyty keskustelu on niin intensiivistä, että minusta näyttää, että tämä vaikuttaa suotuisasti myös muiden kuin valtion enemmistöomisteisten yhtiöiden palkitsemiseen, ministeri Heidi Hautala (vihr.) sanoo.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.