Mainos

Valtion lehtitukeen muutoksia

Tukea saavien sanomalehtien ilmaisjakelua rajoitetaan.

Valtion tukea saavia sanomalehtiä saa jakaa säännöllisesti ilmaiseksi korkeintaan 30 prosenttia normaalin tilausmäärän päälle. Asetus tulee voimaan nyt vuodenvaihteessa.

Tukileikkurista säädetään valtioneuvoston tänään antamalla asetuksella. Lehtituen ehdot määrätään nyt erityisellä valtioneuvoston asetuksella. Aiemmin ehdot päätettiin varsinaisten avustuspäätösten yhteydessä. Ilmaisjakelun 30 prosentin rajaa luonnehditaan kompromissiksi. Alkujaan osuudeksi kaavailtiin 20 prosentin rajaa. Tämän taustalla oli se, että lehdistötukilautakunnan omissa säännöissä on ollut tämä raja. Rajalla ei ole kuitenkaan ollut kovin suurta merkitystä, sillä säännöissä on muuten ollut väljyyttä.

Rajoitus koskee siis säännöllisesti jaettavia ilmaiskappaleita. Esimerkiksi erilaisten levikkikampanjoiden yhteydessä jaettavia ilmaiskappaleita ei oteta huomioon 30 prosentin osuutta laskettaessa. Rajan säätämisen taustalla on se, että sanomalehdet halutaan erottaa ilmaisjakelulehdistä. Jotkut lehdet ovat huomanneet, että ilmaisjakelu on tapa lisätä ilmoitusmyyntiä, ja sitä kautta se on omiaan kohentamaan lehden taloutta. Mm. keskustalainen Suomenmaa on viime aikoina harrastanut säännöllistä ilmaisjakelua viikonloppuisin. Myös eräät vasemmistolehdet ovat käyttäneet ilmaisjakelua.

Sanomalehtituen tarkoituksena on edistää kotimaisen lehdistön ja tiedonvälityksen moniarvoisuutta. Tukea voidaan myöntää semmoisille lehdille, joita tilinpäätöstietojen perusteella voidaan pitää huonosti kannattavina. Avustusta ei voi myöntää, jos lehteä julkaiseva yhtiö on avustusvuotta edeltävänä vuonna jakanut osakkailleen osinkoa. Tukea on haettava maaliskuun loppuun mennessä. Avustukset jaetaan huhtikuussa.Valtion ensi vuoden budjetissa on varattu 756 8000 euroa eli 45 mmk sanomalehtitukeen.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.