Mainos

Valtion kontrolli tiukentuu – Venäjän media ajautumassa itsesensuuriin

Perjantai oli huono päivä venäläisille Nobel-ehdokkaille. Rauhanpalkinnon saajaksi spekuloitu Novaja Gazeta sai maan viestinnän valvontavirastolta virallisen varoituksen. Jos lehti saa vuoden sisällä vielä toisen varoituksen, se lakkautetaan. Edellisen kerran Novaja Gazeta sai varoituksen vuonna 2010.  

Toista Nobel-kandidaattia, ihmisoikeusjärjestö Memorialia vastaan käynnistettiin oikeusjuttu, joka saattaa lakkauttaa paikallistoimijoista koostuvan järjestön katto-organisaation. Lakkautusuhkaa perustellaan järjestön organisaatiorakenteella.  

Sekä Novaja Gazetan varoitus että Memorialin oikeusjuttu tulivat julki pian sen jälkeen, kun kävi ilmi, ettei niistä kumpikaan saa Nobelia.

Novaja Gazetan päätoimittaja Sergei Sokolov kertoi uutistoimisto Reutersille pelkäävänsä, että Venäjän valtio pyrkii järjestelmällisesti ajamaan alas kriittisiä ääniä.  

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Veera Laineen mukaan kyse on kuitenkin erillisistä tapauksista. Tiedotusvälineiden ja kansalaisjärjestöjen elintilaa on kavennettu tasaisesti jo pidemmän aikaa. Venäjälle on säädetty lait, joilla kriittinen media tai kansalaisjärjestö voidaan tarvittaessa hiljentää.  

-Venäjällä ollaan nyt tarkkoja havaitsemaan kriittisiä ääniä ja reagoimaan niihin, Laine sanoo.

Blogilakia ei noudateta

Tänä vuonna vaikeuksia hallinnon kanssa on ollut myös Lenta.ru-verkkolehdellä ja Dozhd-tv-kanavalla. Lentan päätoimittaja ja puolet sen henkilöstöstä irtisanottiin alkuvuodesta. Dozhd puolestaan pudotettiin kaapelikanavapaketeista.  

Laineen mukaan Venäjän tiedotusvälineet saattavat ajautua itsesensuuriin valtion kontrollin tiukentumisen vuoksi. Sen lisäksi kriittisiä ääniä vaimennetaan vaikeuttamalla niiden rahoitusta.  

Laine uskoo, että Venäjällä olisi haluja suitsia myös kansalaistensa internetin käyttöä. Se on kuitenkin vaikeampaa.  

-Uuden blogilain mukaan blogin on rekisteröidyttävä, jos sitä lukee vuorokaudessa yli 3000 ihmistä. Toistaiseksi lakia ei ole noudatettu.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.