Mainos

Valtion kiinteistölaitoksesta liikelaitos

Valtion virastojen ja korkeakoulujen kiinteistöjä hallinnoivasta kiinteistölaitoksesta tulee liikelaitos. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti asiasta tänään.

Käytännössä muutos merkitsee sitä, että kiinteistölaitos alkaa toimia budjetin ulkopuolisena laitoksena. Liikelaitoksena kiinteistölaitos rahoittaa investointinsa tulorahoituksella. Tähän asti investointeihin liittyvä varojen käyttö on pitänyt kierrättää eduskunnan kautta.

Kolme vuotta sitten valtion rakennusvarallisuuden hoito keskitettiin kiinteistölaitokselle. Tällä haavaa laitoksella on 4,2 miljoonaa neliötä vuokrattavana. Pääosa rakennuksista on valtion virastojen sekä yliopistojen ja korkeakoulujen käytössä.

Kiinteistölaitoksen kiinteistömassan arvo on noin 21 miljardia markkaa. Viime vuonna laitos keräsi 1,9 miljardin vuokratuotot ja laitos tuloutti valtiolle noin 1,1 miljardia markkaa.

Tähän mennessä jo kymmenkunta valtion virastoa kuten metsähallitus, ilmailuhallitus, VR on liikelaitostettu. Kiinteistölaitoksen liikelaitostamista koskeva lakiesitys annetaan eduskunnalle ensi syksynä, ja liikelaitoksen on tarkoitus aloittaa vuoden päästä kesällä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.