Mainos

Valtion EU-nettomaksu pieneni viime vuonna

Valtion budjetista EU-kassaan maksetut ja sieltä saadut varat olivat viime vuonna aiempaa lähempänä tasapainoa. Nettomaksuksi talousarvioon jäi 318 miljoonaa markkaa, mutta Suomi saattaa olla niukasti nettosaaja, jos valtion budjetin ulkopuoliset maksut otetaan huomioon.

Budjetista EU:lle ja Euroopan investointipankki EIP:lle maksettiin yhteensä 5 626 miljoonaa markkaa, ja EU:lta palautui takaisin lähinnä maatalous- ja rakennetukina 5 308 miljoonaa. EIP:lle maksettu 249 miljoonaa on Suomen suoritus investointipankin pääoman kartuttamiseen.

Valtion talousarvion menot ja tulot eivät anna koko kuvaa Suomen maksuasemasta. Budjetin ulkopuolella kulkevat esimerkiksi tutkimusapurahat, jotka menevät suoraan yrityksille, yliopistoille ja tutkimuslaitoksille. Valtiovarainministeriössä arvioidaan, että erilaisia talousarvion ulkopuolisia tukia on tullut Suomeen 500-600 miljoonaa markkaa vuodessa.Budjetin ulkopuolelta EU:lle maksettiin myös terästeollisuuden tuotantomaksua 12 miljoonaa, ja tulleja kerättiin unionin kassaan 951 miljoonaa.

Tulopuolelle jäivät taas EU:n maksamat maataloustuotteiden interventio-ostot, jotka maksoivat yhteensä 877 miljoonaa. Nämä mukaanlaskettuna Suomesta lähti unionin kassaan 6 589 miljoonaa, takaisin tuli 6 185 miljoonaa. Mikäli budjetin ulkopuoliset tuet olivat edelleen 500-600 miljoonaa markkaa, merkitsisi se, että Suomesta tuli viime vuonna taas nettosaaja.

Rakennetukien osuus kasvoi eniten, sillä Suomen alueohjelmat ovat alkukankeuksien jälkeen lähteneet toden teolla käyntiin. Maataloustukien määrä on laskusuunnassa, sillä EU:n maksamat siirtymäkauden tuet laskevat porrastetusti vuosi vuodelta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.