Mainos

Valtion eläkeuudistuksesta neuvottelutulos

Valtion palkansaajien eläkeuudistuksesta on päästy neuvottelutulokseen. Valtion työmarkkinalaitoksen, Valtiokonttorin ja valtion pääsopijajärjestöjen sorvaama ratkaisu noudattelee niitä periaatteita, joita yksityisaloja koskevassa niin sanotussa Puron eläkesopimuksessa aiemmin sovittiin.

Neuvottelutuloksen hyväksyivät valtion pääsopijajärjestöistä STTK:lainen Pardia ja SAK:lainen Valtion yhteisjärjestö VTY. Akava-JS ei katsonut voivansa hyväksyä ratkaisua, koska keskusjärjestö Akava ei ollut hyväksynyt Puron sopimusta.

Neuvottelutulos käsitellään vielä valtion eläkeneuvottelukunnassa. Asiaa koskeva hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi syksynä.

Samalla tavalla mitä Puron sopimuksessa sovittiin, myös valtiosektorilla eläke määräytyy neuvottelutuloksen mukaan vuodesta 2005 lähtien koko työuralta eli eläke lasketaan kunkin vuoden palkan ja karttumisprosentin mukaan. Käyttöön otetaan uusi vapaakirjauttamisjärjestelmä vuoden 2004 loppuun, minkä vuoksi eläkepalkan laskennassa ei tarvita niin sanottua kahden raiteen mallia. Siirtymäkauden voimassa oleviin ammatillisiin erityiseläkeikiin ei puututa, ja niin sanotun sotilaseläkejärjestelmän muutostarpeet selvitetään erikseen.

Vanhuuseläkkeelle voisi jatkossa siirtyä joustavasti 62 ja 68 ikävuoden välillä. Eläkettä karttuisi vanhemmissa ikäluokissa enemmän kuin nykyisin ja eläkkeiden yhteensovituksesta luovuttaisiin. Yli 52-vuotiaille tulisi korotettu eläkemaksu kuten yksityisalojen järjestelmässä. Indeksi olisi kaikille maksussa oleville eläkkeille sama. Palkattomien jaksojen eläketurvaa parannettaisiin ja eliniän piteneminen otettaisiin huomioon elinaikakertoimella. Lisäksi ratkaisuun sisältyy eräitä valtion eläkejärjestelmän erityispiirteistä johtuvia muutoksia.

Valtion leivissä on noin 120 000 palkansaajaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.