Mainos

"Valtion ei pidä ryhtyä Turun telakan omistajaksi"

Meriteollisuusklusteria eli laivanrakennukseen liittyviä yrityksiä kehotetaan miettimään myös elämää ilman STX Finlandin Turun telakkaa.

Työ- ja elinkeinoministerin asettaman työryhmän vetäjä vuorineuvos Ole Johansson raportoi tänään eduskunnan talousvaliokunnalle selvitystyön etenemisestä.

– Meidän täytyy katsoa eri vaihtoehtoja, joissa STX:n telakka Turussa jatkaa tai sitten ei, mehän emme tiedä, Johansson sanoi.

Selvitysryhmällä on Johanssonin mielestä vastuu siitä, että meriteollisuusklusteri voi menestyä siinäkin tilanteessa, että telakka ei jatka.

Yrittäjiä haalitaan lisää

Laivanrakennusalan yrittäjät eivät ole menettäneet uskoaan aikeessaan hankkia kolmannes telakasta.

Varsinais-Suomen telakkateollisuusryhmän jäsenen Juha Hietarinnan mukaan he ovat lähettäneet yhteensä 100 kutsua alan yrittäjille, jotta he osallistuisivat telakan ostoon.

Noin 30 on jo varmistanut kiinnostuksensa. Hietarinnan mukaan vastausta odotetaan vielä 40 yrittäjältä.

Yrittäjien ehtona on, että myös valtio tulee mukaan kolmasosan osuudella.

STX:n emoyhtiön myyntihaluista ei kukaan tiedä. Vuorineuvos Johanssonin mukaan selvitysryhmällä ei ole myöskään aikeita ryhtyä asiaa kyselemään.

Yrittäjät tapaavat ensi maanantaina elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) Turussa.

– Ei ole viikkoja aikaa neuvotella. Muuten laivojen toimittajat alkavat hidastella vastuiden lisäämistä telakkaan päin, Hietarinta sanoo.

Valtion osuus epäselvä

Selvitysryhmää vetävän Johanssonin mielestä Suomen valtion ei pidä ryhtyä telakan omistajaksi. Sen sijaan TUI-laivojen rahoitus pitäisi turvata tilaajan, telakan ja Finnveran kesken.

Talousvaliokunnan kuultavana myös käyneen STX Finlandin varatoimitusjohtajan Jari Anttilan mukaan rahoituksen pitäisi ratketa lähikuukausina.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk.) toivoi, että hallitus heittäisi periaatteelliset valtion mukaantulon vastustukset nurkkaan ainakin TUI-laivojen osalta. Pekkarinen olisi valmis valtion telakkaomistajuuteen, jos toiminta on kannattavaa.

– Jos se selvitys, jossa valtio on mukana osoittaa, että kuuna päivänä tätä ei saa kannattavaksi, ei minun mielestäni silloin siihen välttämättä tarvitsisi lähteä, Pekkarinen sanoi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.