Mainos

Valtion budjettiehdotus julki

Valtion talousarvion loppusumma on 37,4 miljardia euroa. Rahaministeriö lupaa kohentaa kuntien taloutta 250 miljoonalla eurolla. Rataverkon kunnostukseen lisätään 24 miljoonaa.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus ensi vuodelle ei sisällä suuria yllätyksiä. Ministeriö arvioi valtion talouden kääntyvän ensi vuonna 50 miljoonaa ylijäämäiseksi, kun kuluvan vuoden budjetissa alijäämä on miljardin euron luokkaa.

Rahaministeriö lupaa kohentaa kuntien taloutta 250 miljoonalla eurolla. Lisäksi panostetaan mm. liikennehankkeisiin. Rataverkon kunnostukseen lisätään 24 miljoonaa. 14 keskeneräisen suuren tie- ja ratainvestoinnin riittävä rahoitus luvataan turvata. Tornion väylän syventämisurakka aloitetaan viidellä miljoonalla.

Veroratkaisut hallitus kytkee syksyn tuloneuvotteluihin. Hallitus arvioi työmarkkinatilannetta loppuvuodesta ja täydentää sen perusteella budjettiesitystä. Valtion talousarvion loppusumma on 37,4 miljardia euroa, josta kehykseen kuuluvia menoja 28,3 miljardia. Budjetti perustuu arvioon 2,8 prosentin talouskasvusta ensi vuodelle.

Veronmaksajat: Budjettiehdotus kiristäisi palkkaverotusta

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan valtiovarainministeriön budjettiehdotus nostaisi hieman keskipalkkaisten verotusta ensi vuonna. Järjestön laskelmista ilmenee, että palkansaajan tulovero kiristyisi tulotasosta riippuen 0,20,3 prosenttiyksikköä.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen lisäksi luvuissa on huomioitu arvioidun ansiokehityksen verovaikutukset. Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen katsoo, että ehdotettujen veroperusteiden jääminen lopullisiksi on käytännössä mahdotonta. Hänestä asiaan on palattava budjettiriihessä tai myöhemmin syksyllä.

- Olisi uskomatonta, jos hallitus ilman mitään asiaperusteita yhtäkkiä kääntyisikin kiristysten tielle ja alkaisi leikata kansalaisten ostovoimaa. Tähän astihan on toimittu juuri päinvastoin, Lehtinen sanoo Veronmaksajain kannanotossa.

Lehtinen muistuttaa, että lamanjälkeinen menestyksekäs talouspolitiikka on perustunut asteittaisiin palkkaveron kevennyksiin.

TT perää veronkevennyksiä

Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton mukaan hallituksen tulee päättää ensi vuotta koskevasta merkittävästä tuloverotuksen alentamisesta. Järjestö katsoo, ettei kevennyksiä saa jättää riippumaan mahdollisesta tulopoliittisesta ratkaisusta. TT muistuttaa Suomen tuloverotuksen olevan erittäin ankaraa.

Sen keventämistä pidetään yhtenä keskeisenä tapana edistää työllisyyttä. Järjestön mielestä tuloverotuksen rakenteellisen ongelman korjaamista ei ole syytä viivyttää. TT myös arvioi kannanotossaan, että panostukset osaamiseen ja infrastruktuuriin jäävät budjettiehdotuksessa tarvetta vähäisemmiksi.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 29.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.