Mainos

Valtiolle 2,5 miljardia johtajien optioista

Valtio hyötyi yritysjohtajien optioista viime vuonna 2,5 miljardia markkaa. Valtiovarainministeriön arvion mukaan verotttavia optiotuloja oli 4-5 miljardia markkaa. Optioista saatu summa on noin neljä prosenttia tulo- ja varallisuusveron tuotosta.

Yleensä 60-70 prosenttia verovelvollisista maksaa veronsa Suomeen. Esimerkiksi moni optiotulojen saaja on komennuksella ulkomailla tai on muun maan kansalainen ja maksaa näin veronsa muualle.

Suuruutensa takia optioita verotetaan korkeimmalla verokannalla, joka on keskimäärin 58 prosenttia. Valtion korkein vero on 38 prosenttia ja kuntien keskimäärin 17,5 prosenttia. Loppuvero tulee Kelan ja kirkon veroista. Optiovoitoista ei peritä ennakkoveroa, vaan niiden saajat saavat aikanaan mätkyjä. Niinpä viime vuonna optionsa realisoinut maksaa niistä veronsa ensi vuoden vaihteessa.

Verottajan potti optioista kasvaa huimasti. Finanssisihteeri Tanja Rantasen mukaan vuonna 1998 optiotuloja oli noin 800 miljoonaa, josta verojen osuus noin puolet. Optioiden osuus kokonaispalkkasummasta on merkittävä. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna maksettiin palkkoja ja palkkioita yhteensä noin 275,7 miljardia markkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.