Mainos

Valtioiden poistopyyntöjä Googlelle: terrorismivideoita ja virtsaava kanadalainen

"Saimme pyynnön poistaa Youtubesta videon, jolla Kanadan kansalainen virtsaa passinsa päälle ja huuhtoo sen vessanpöntöstä alas. Emme suostuneet pyyntöön."

Google on julkaissut päivitetyn raportin palvelujaan koskevista poistopyynnöistä, joita yhtiö on saanut valtioilta ja organisaatioilta viime vuoden jälkipuoliskolla. Yllä oleva pyyntö tuli Kanadan passivirastolta.

Valtioiden esittämissä pyynnöissä on esitetty poistettavaksi erilaisia satiirisia ja kriittisiä sisältöjä, jotka Google on pyynnöistä huolimatta pitänyt verkossa.

Kuitenkin esimerkiksi Thaimaassa Google noudatti paikallista lakia ja asetti alueellisen eston kuninkaallisia loukkaaville videoille.

Britannian pyynnöstä poistettiin terrorismivideoita

Samaan aikaan yhtiö on vastannut aiheellisiksi katsomiinsa pyyntöihin. Esimerkiksi Ison-Britannian poliisin pyynnöstä Youtubesta poistettiin viisi terrorismiin kannustavaa käyttäjää ja 640 videota.

Eniten poistopyyntöjä tuli Brasiliasta ja Yhdysvalloista. Brasilian sijoitusta selittää Googlen omistaman Orkut-yhteisöpalvelun suosio maassa. Yhdysvaltojen tekemissä pyynnöissä korostuvat Youtuben häirintävideot.

Valtiot pyysivät myös käyttäjätietoja esimerkiksi oikeuspäätösten perusteella. Listan kärjessä oli Yhdysvallat, josta tehtiin puolen vuoden aikana yli 6000 pyyntöä. Niistä suostumus annettiin 93 prosentille.

Sen sijaan Turkki, Unkari ja Venäjä eivät saaneet yhtään käyttäjätietovaatimustaan läpi.

Suomesta ei tällä vertailujaksolla esitetty sisällön poistopyyntöjä tai pyyntöjä käyttäjätiedoista.

"Poliittinen puhe uhattuna"

Google huomauttaa virallisessa blogissaan, että pyynnöissä näkyvät pyrkimykset rajoittaa poliittista puhetta.

– Huolestuttavaa ei ole pelkästään se, että sananvapaus on uhattuna, vaan myös se, että näitä pyyntöjä tulee länsimaisilta demokraattisilta valtioilta, kirjoittaa Googlen edustaja Dorothy Chou.

Google mainitsee erikseen Espanjan ja Puolan tällaisten pyyntöjen tekijöinä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.