Valtio valmis 50 prosentin osuuteen sairaanhoitovakuutuksessa

Työnantajat eivät tuoreen esityksen mukaan osallistuisi lainkaan sairaanhoitovakuutuksen menoihin.

Valtio on valmis osallistumaan lääkekuluja ja lääkärinpalkkiota korvaavan sairaanhoitovakuutuksen menoihin 50 prosentilla, kun sairausvakuutuksen rahoitusta uudistetaan.

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre on antanut työmarkkinajärjestöille esityksensä siitä, kuinka pitkään valmisteilla ollut uudistus voitaisiin toteuttaa. Ministerin toiveena on, että järjestöt pääsisivät keskinäisestä kustannustenjaostaan sopuun viimeistään ennen elokuun budjettiriihtä.

Nykyinen sairausvakuutus jaettaisiin aiemmin kaavaillulla tavalla kahteen osaan, sairaanhoitovakuutukseen ja työtulovakuutukseen. Näistä työtulovakuutus kattaisi työelämään liittyvät etuudet.

Mönkäre on antanut järjestöille myös oman "perälautamallinsa" siltä varalta, että sopua ei löydy.

Työtulovakuutus rahoitettaisiin vähimmäispäivärahoja lukuun ottamatta työnantajilta sekä palkansaajilta ja yrittäjiltä perittävillä vakuutusmaksuilla. Mönkäreen mallissa työnantajien maksuosuus olisi tässä vaiheessa 73 ja palkansaajien ja yrittäjien osuus 27 prosenttia.

Työnantajat eivät mallin mukaan osallistuisi lainkaan sairaanhoitovakuutuksen menoihin.

Työnantajien sairausvakuutusmaksun nousu korvattaisiin vastaavalla alennuksella kansaneläkemaksun kaikissa maksuluokissa. Palkansaajien ja yrittäjien vakuutusmaksun nousu kompensoitaisiin osaksi maksun verovähennyskelpoisuudella ja osaksi tuloverotuksen kautta.

Eläkkeensaajien sairausvakuutusmaksu pysyisi ennallaan. Tavoitteena on, että uudistukset tulisivat voimaan vuoden 2006 alusta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat