Mainos

Valtio vaihtoi lähes koko VR:n hallituksen

Valtio-omistaja vaihtoi yllättäen tämänpäiväisessä yhtiökokouksessa lähes koko VR-Yhtymän hallituksen. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin professori Vesa Puttonen.

VR-Yhtymän hallitus meni tänään lähes kokonaan uusiksi yhtiökokouksessa. Entisestä hallituksesta jatkaa ainoastaan liikenne- ja viestintäministeriötä edustava finanssineuvos Kalevi Alestalo. Hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin professori Vesa Puttonen Helsingin kauppakorkeakoulusta.

VR on sataprosenttisesti valtion omistama yhtiö, ja valtio-omistajan ääntä käytti yhtiökokouksessa liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi. Sasi perustelee ratkaisua sillä, että VR:n hallitukseen on haluttu uudistumista. Nykyinen hallitus on istunut varsin pitkään, hän sanoi.

-Olemme halunneet modernisoida hallitusta siitä lähtökohdasta, että siinä pitää olla vahvaa osaamista rahoituksesta, asiakassuhteista ja logistiikasta, Sasi kommentoi.

MTV3:n uutisten saamien tietojen mukaan Sasin päätös on herättänyt ihmetystä myös ministeriön omissa virkamiehissä. Tiettävästi myös Teollisuuden ja Työnantajien piirissä on arvosteltu hallituksen uudistamista. Arvostelua on herättänyt etenkin uudistuksen ajoitus: Sasi teki päätöksen VR-Yhtymän hallituksen vaihtamisesta samana päivänä, kun Lipposen kakkoshallitus muuttui toimitusministeriöksi.

Rautatieraportilla ei vaikutusta vaihdokseen

VR-Yhtymän johto on vastustanut jyrkästi liikenneministeriön kahden virkamiehen viime syksynä laatiman Tie auki taivasta myöten -raportin esityksiä, joiden mukaan VR:n pääomaa kevennettäisiin viidessä vuodessa 500 miljoonalla eurolla ja VR-Rata irrotettaisiin emoyhtymästä. Sasi kiistää, että tällä olisi mitään tekemistä nyt tehdyn hallitusratkaisun kanssa. Hän korostaa, että VR:n entisen, pitkään istuneen hallituksen toimintaan ollaan sinänsä oltu hyvin tyytyväisiä, mikä kirjattiin myös yhtiökokouksen päätökseen.

-Tie auki -raporttiin liittyvä VR:n rahoituskysymys on siirretty seuraavalle hallitukselle ja sen arvioitavaksi, niin että tässä ei ole siihen hankkeeseen mitään kytkentää, Sasi sanoi.

Sasin mukaan VR-Yhtymän uudelle hallitukselle ei myöskään ole annettu ennakkoon omistajan taholta mitään toimintaohjeita tai linjauksia.

-On vain pyritty valitsemaan mahdollisimman pätevät henkilöt, hän sanoi.

VR:n johto ei kommentoi


VR:n toimivasta johdosta ratkaisua ei haluttu tänään mitenkään kommentoida, koska hallituksen valinta on omistajan asia.

Ilmeisesti hallituksen vaihdos tuli VR:lle kuitenkin kohtalaisena yllätyksenä, eikä sen perusteita täysin ymmärretty, kun yhtiö on sentään tehnyt hyvää tulosta. VR:n sisällä hämmästeltiin myös muun muassa sitä, että Sasi teki näin rankan linjanvedon viime töikseen, ennen hallituksen eronpyyntöä. Sasi itse ei näe tässä mitään kummallista.

-Tämä on yhtiökokousasia, ja päätöstä on valmisteltu jo siinä vaiheessa, kun hallitus oli vielä poliittinen hallitus. Ja tässähän ei ole mistään sanoisinko periaatteellisesta asiasta kyse, hän totesi.

VR:n entisessä hallituksessa puheenjohtajana oli UPM-Kymmenen varatoimitusjohtaja Martin Granholm, jonka kanssa Sasin mukaan neuvoteltiin ratkaisusta useampaan kertaan. Myös VR:n johtoon on Sasin mukaan oltu yhtiökokouksen tiimoilta yhteydessä, mutta ei varsinaisesti keskusteltu, koska yhtiökokous on omistajan asia.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 26.03)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.