Mainos

Valtio tuomittiin maksamaan jättisumma korvauksia kiusaamisjutussa

Korkein oikeus katsoi valtion korvausvelvolliseksi valtiovarainministeriössä työskennelleen Outi Korhosen kiusaamisjutussa.

Valtion on maksettava korvauksia 22 000 euroa ansion menetyksestä ja lääkkeistä. Korhonen oli vaatinut kaikkiaan 117 000 euron korvauksia, mutta KKO hylkäsi ne 95 000 euron osalta.

Päätös syntyi äänin 3-2. Kaksi oikeusneuvosta olisi hylännyt vaatimukset kokonaan.

Käräjäoikeus aikanaan tuomitsi 117 000 euron korvaukset, mutta hovioikeus hylkäsi ne kokonaan. Nyt KKO päätyi käräjäoikeuden ja hovioikeuden ratkaisujen puoliväliin.

Kiusaamista 

Korhonen nimitettiin valtiovarainministeriöön apulaiscontrollerin virkaan ajaksi 16.11.2007–31.12.2012. Hän oli kokenut heti viran vastaanotettuaan joutuneensa esimiehensä Soili Vasikaisen taholta eri tavoin tapahtuneen häirinnän ja epäasiallisen kohtelun kohteeksi. Korhonen jäi sairauslomalle 2008 ja ongelmien jatkuttua lopulta irtisanoutui helmikuussa 2009

KKO katsoi, että virkamiehen työtehtävät olivat jääneet virkaan astumisen jälkeen tehdyssä työjärjestyksen muutoksessa määrittelemättä. Myöskään tehtäväkuvausta hänen työtehtävistään ei ollut laadittu. Tästä syystä hän oli jäänyt epätietoiseksi siitä, mitä hänen tehtäviinsä oli kuulunut. 

Tämä vaikeutti tehtävien hoitoa, varsinkin kun perehdytys työhön oli ollut riittämätöntä ja esimies oli kieltäytynyt suorasta kahdenkeskisestä yhteydenpidosta hänen kanssaan.

Ministeriö ei selvittänyt

KKO katsoi myös, että työnantaja ei ollut ryhtynyt riittäviin toimiin sairauslomaan johtaneen epäasiallisen kohtelun selvittämiseksi. Työnantaja oli laiminlyönyt työturvallisuuslaissa edellytetyn toimimisvelvollisuuden ja oli siten velvollinen korvaamaan tästä aiheutuneen vahingon.

KKO hylkäsi 30 000 euron korvausvaatimuksen henkisestä kärsimyksestä, koska vahingonkorvauslain mukaiset edellytykset eivät täyttyneet.

Valtiota ei myöskään velvoitettu maksamaan korvausta ansionmenetyksestä siltä ajalta, jolloin viranhaltija oli irtisanoutumisensa jälkeen hakeutunut toisen työnantajan palvelukseen. Näitä korvauksia Korhonen oli vaatinut eläkekuluineen yhteensä 66 000 euroa.

KKO määräsi valtion maksamaan Korhosen oikeudenkäyntikuluja kolmessa oikeusasteessa yhteensä 41 000 euroa.

Päätöksen tekivät Gustav Bygglin, Pertti Välimäki, Pasi Aarnio, Juha Häyhä ja Hannu Rajalahti.

Vähemmistöön jutussa jäivät Häyhä ja Rajalahti.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.