Mainos

Valtio tukee Kajaania ja Imatraa – oppositio vierittää syytä hallitukselle

UPM:n ja Stora Enson irtisanomisten runnomat Kajaanin ja Imatran seutukunnat pääsevät äkillisen rakennemuutoksen alueiksi. Päätös merkitsee sitä, että alueet voivat saada suurempaa valtiontukea vuoden 2010 loppuun asti. Lisäksi hallitus sopi iltakoulussaan tänään, että Valkeakosken eli Etelä-Pirkanmaan määräaikaa jatketaan ensi vuoden loppuun.

Hallitus aikoo myöntää ylimääräistä tukea vuoden kolmannessa lisäbudjetissa, koska ensi vuoden budjettiin varatut 30 miljoonaa eivät todennäköisesti riitä. Työvoimaviranomaiset, TE-keskukset, kunnat ja yritykset aloittavat toimet irtisanottavien nopeaksi työllistämiseksi. Ehdotuksia näiltä toimikunnilta odotetaan kahden viikon kuluessa. Suomessa on entisestään 11 äkillisen rakennemuutoksen aluetta, ja ne on nimetty nimetään kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) vakuutti, että nopealla toiminnalla saadaan myös tuloksia. Aiemmissa suurissa irtisanomisissa on kertynyt arvokkaita kokemuksia, ja monella rakennemuutosseudulla on nyt jo enemmän työpaikkoja kuin ennen tehtaiden sulkemisia.

Hankalin tapaus on kuitenkin Kajaani. Pekkarinen myönsi, että jo entisestään heikolla alueella voidaan tarvita erityistoimia myös valtiolta.

- Kajaanin tehtaan lakkauttaminen on todella kova isku. Kajaanin ympäristön kunnat ovat niitä kuntia, jotka menettävät kaikista eniten väestöä Suomessa, Pekkarinen sanoi.

Pekkarinen näki tapahtuneessa kuitenkin hyviäkin puolia. Metsäyhtiöiden investointiaikeet kertovat siitä, että metsäteollisuus edelleen uskoo Suomeen.

Katainen: Kyllä tässä pärjätään

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen puolestaan sanoo uskovansa yhä metsäteollisuuden tulevaisuuteen.

- Onneksi alalla on ryhdytty investoimaan tutkimukseen ja kehitykseen. On alettu valmistaa ja puukuidusta tehtyä tarraa. Mukana on älyä eli uusia tuotteita, kyllä me pärjäämme tällä sektorilla.

Myös Katainen lupaa valtiolta toimia irtisanomisten koskettavien alueiden auttamiseksi. Hän valaa uskoa myös niihin, joita kriisi koskettaa.

- Valitettavasti maailma kohtelee välillä aika kovasti ja rakenneuudistuksia on pakko tehdä. Hallitus tekee kaiken minkä pystyy. Tämä on kovaa monelle kodille ja perheelle, mutta yritetään etsiä tulevaisuuden uskoa uudesta työpaikasta. Kyllä me tässä pärjätään, Katainen toisti.

Katainen otti kantaa myös Venäjän kanssa käytävään kiistaan puutulleista, joita on pidetty yhtenä syynä metsäyhtiöiden tilanteeseen. Katainen kiistää, että hallitus ei olisi tehnyt kaikkea puutulliasiassa.

Valtiovaraiministeri korostaa, että puutulleista sopiminen on Venäjästä kiinni. Jos siellä ei ole neuvotteluhaluja, ei sille voi Kataisen mukaan mitään. Kataisen mukaan minkään värinen hallitus ei olisi voinut toimia toisin.

SDP: Hallitus osasyyllinen tilanteeseen

SDP:n puheenjohtaja sen sijaan Jutta Urpilainen pitää hallitusta osasyyllisenä yhtiöiden supistuspäätöksiin.

Oppositiojohtajan mielestä leikkaukset kertovat siitä, että metsäyhtiöt ovat pettyneitä hallituksen metsäpolitiikkaan.

- Yritykset ovat pettyneitä siihen, että puutullikiistaa ei ole saatu ratkaistuksi ja toisaalta myös siihen, että puun saatavuus ei ole lähtenyt niin hyvin käyntiin kuin olisi ollut toivottavaa.

Urpilainen moittii hallitusta myös sitä, ettei se ei ottanut onkeensa opposition kanssa käytyjä keskusteluja metsätyöpaikkojen turvaamiseksi.

- Välittömästi viime eduskuntavaalien jälkeen 2007 loppukeväästä teimme aloitteen, että kävisimme ajankohtaiskeskustelun suomalaisen metsäteollisuuden tulevaisuudesta. Meillä oli silloin aavistus, että pilvet ovat kovin synkät metsäteollisuuden yllä. Asiasta käytiin keskustelu, mutta valitettavasti hallitus ei ottanut siitä kovin paljon opiksi, Urpilainen sanoo.

Katainen tyrmää Urpilaisen puheen populismina. Urpilaisen lisäksi myös Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen sanoo pitävänsä hallitusta osasyyllisenä yhtiöiden rankkoihin päätöksiin.

Puukaupan osittaiselle verovapaudelle jatko

Katainen kertoi myös tänään, että puun myynnin verohuojennusta pidennetään vuodella. Puun myynnistä saa 50 prosentin verovapauden, jos tulo on saatu vuoden 2010 loppuun mennessä.

Aiemmin takarajaksi oli kaavailtu ensi vuoden loppua.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.