Mainos

Valtio: Supo ei sotkeutunut Stasi-korteissa

Alpo Rusin ajama vahingonkorvausjuttu jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa. Aamulla oikeudessa kuultiin valtion vastaus Rusin kanteeseen ja iltapäivällä kuultiin Alpo Rusia itseään.

Aamulla oikeuden istunnossa kuultiin valtion vastaus Alpo Rusin puolen miljoonan euron kanteeseen.

Valtion mukaan suojelupoliisi ei sotkeentunut Stasin kortistoissa, kuten suurlähettiläs Alpo Rusin juristit eilen väittivät. Valtiota edustava asianajaja Aarno Arvela sanoi oikeudessa, että vakoilututkinnan aloittamiseen oli hyvät perusteet.

Asianajaja Arvela kertoi, että Suomeen saatiin 1990-luvulla tietoja Itä-Saksan vakoilusta. Hän ei täsmentänyt mistä tiedot tulivat. Supo kykeni selvittämään kaikkiaan yhdeksän suomalaista nimeä. Suojelupoliisissa oli kiinnitetty huomiota koodinimi Pekan toimintaan, joka poikkesi muista DDR:lle toimitettujen asiakirjojen suuren lukumäärän osalta.

Myöhemmin tutkinnassa selvisi, että Pekka oli antanut Stasille kaikkiaan sata asiakirjaa. Myös luovutettujen asiakirjojen otsikot kiinnostivat, koska mukana oli ulkoministeriön asiakirjoja.

Arvela selvitti myös sitä, miksi tutkinta kohdistui Alpo Rusiin. Arvelan mukaan Supolla oli pohjatietoa Stasi-vakoilusta ja Alpo Rusin nimi tuli esille Suomessa toimineen Stasin upseeri Peter Kellerin puhuttelussa. Lisäksi Itä-Saksaan luovutettu aineisto korreloi Jukka ja Alpo Rusin työpaikkojen kanssa.

- Syytä epäillä kynnys ylittyi ennen kuin suojelupoliisilla oli edes Stasin F-kortteja käytössä. Kortteihin ei siis voi kritiikkiä kohdistaa, Arvela sanoi. Supo sai korttitiedot vasta myöhemmin esitutkinnan jatkuessa.

Valtio kiistää vahinkovaateet

Eilisessä istunnossa Rusin asianajaja Zacharias Sundström kritisoi Supoa "kohtalokkaista virheistä", Tällainen oli muun muassa se, että tutkintaa ei lopetettu, kun Jukka Rusi ja kuulusteltu Peter Keller olivat sanoneet kuulusteluissa, että Alpo Rusi ei toimittanut mitään aineistoa.

Arvelan mukaan on tavanomaista, että kanssaepäillyn kertomiset eivät lopeta tutkintaa. Arvela kiisti myös sen, että Supossa olisi heti alussa jo arvioitu, että juttu olisi vanhentunut. Valtionsyyttäjän syyttämättäjättämispäätös oli Arvelan mukaan myös lainmukainen kuten myös oikeusasiamiehen selvitys. Rusin puolesta on kritisoitu molempia.

Arvela lausui myös tietovuodosta: - Laki velvoittaa ja oikeuttaa Supoa informoimaan tiettyjä tahoja, jos siihen on painava syy. Tietoa on annettu maan ylimmälle johdolle, entiselle presidentille ja oppositiojohtajalle. Siitä ei voi Supoa moittia. Viranomaiset eivät ole tietoa vuotaneet.

Arvela kiisti lopuksi myös Rusin taloudellisen vahingon, jota valtion mielestä ei ole kyetty todistamaan. Henkinen kärsimys ei tällaisessa jutussa valtion mukaan kuulu vahingonkorvauslain piiriin.

Jutussa käytiin aamupäivällä läpi kirjallisia todisteita. Käräjäoikeus kuuli Alpo Rusia itseään iltapäivällä.

(MTV3-Jarkko Sipilä)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.