Mainos

Valtio saneeraa kovin ottein

Valtio on saneerannut viime vuosina henkilöstöään kovin ottein. Työpaikkoja on tuoreen tutkimuksen mukaan kadonnut kymmeniätuhansia.

Pahin tilanne on monissa pienissä kunnissa. Kymmenissä kunnissa esimerkiksi postin, verohallinnon, Kelan, tielaitoksen ja armeijan työpaikat ovat kuihtuneet murto-osaan 90-luvun alun tasosta. Samaan aikaan valtion on onnistunut hajasijoittamaan vain pari sataa valtion työpaikkaa Helsingistä maakuntiin.

Tiedot löytyvät Kuntaliiton tänään julkistamasta Helsingin kaupungin tietokeskuksen erikoistutkijan Heikki Helinin raportista.

Raportin mukaan vuosina 1990-2001 Suomesta väheni 79 849 valtion työpaikkaa ja 26 077 valtioenemmistöisten yhtiöiden työpaikkaa.

Yksi tyypillinen kunta, josta valtio on vetäytynyt työpaikkoineen, on IItin kunta Kymenlaakossa.

Iitissä poliisi ja työvoimatoimisto vähensivät väkeä, verottaja, käräjäoikeus ja metsäkoulu lähtivät.

Tielaitoksen tukikohta on myyty yksityiselle. Posti teki kyläkaupoista asiamiesposteja - nyt osa niistäkin on kylminä. Valtion kohtalaisen uusi virastotalo on nyt osin terveyskeskuksen vuodeostastona.

Viime vuosikymmenen alussa Iitissä oli 140 valtion työpaikkaa. Toissa vuonna enää neljätoista. Valtioenemmistöisten yhtiöiden työpaikat ovat vähentyneet Iitissä lähes samaan tahtiin.

Valtion katoaminen paikkakunnalta vei asiakkaita myös kauppiailta ja palveluyrittäjiltä.

-Kohtalaisen monta palvelupistettä on joutunut kehityksen takia lopettamaan toimintansa kokonaisuudessaan, kunnanjohtaja Pentti Toivanen kertoo.

Hajasijoittaminen marginaalista

Osa kadonneista työpaikoista on yksityistämisten myötä jatkanut elämäänsä yksityisten firmojen työpaikkoina, mutta kymmeniätuhansia työpaikkoja on koko maassa kadonnut lopullisesti.

Kato näkyy myös kaupungeissa. Kotka on menettänyt vuosikymmenessä puolet valtion työpaikoista ja kaksi kolmasosaa valtioenemmistöisten yhtiöiden työpaikoista. Yhteensä työpaikkamenetys on Kotkassa lähes 900.

Hajasijoituksesta on tulossa vain pientä lohtua. Helsingissä sijaitseva merimuseo - ja sen kaksitoista vakituista virkaa - ovat siirtymässä Kotkaan valtion hajasijoituspäätöksenä.

Valtio alueellistaa toimintojaan Rovaniemelle, Poriin, Riihimäelle, Mikkeliin, Jyväskylään, Kotkaan, Turkuun ja Tampereelle - yhteensä 187 työpaikkaa. Samoista kaupungeista on kadonnut yhteensä yli 12 000 valtion työpaikkaa.

Kuntaministeri Hannes Manninen (kesk.) muistuttaa, että nyt hajasijoituksessa otetaan vasta ensiaskeleita. - Pitää muistaa, että kun tammikuussa suunnitelma julkaistaan, niin puhutaan ihan erilaisista luvuista, varmasti tuhansista valtion hajasijoitettavista työpaikoista.

(MTV3)

Lue Heikki Helinin tutkimus
(Kymmenen uutiset 10.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.