Valtio saa tuhota Dali-väärennökset

Vuonna 2004 avautuneesta näyttelystä takavarikoitiin satoja väärennettyiksi epäiltyjä teoksia.

Kolmen vuoden takaisesta Salvador Dali -näyttelystä noussut kohu on vihdoin saanut sinetin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tänään kaikki väärennetyt teokset valtiolle. Syyttäjä vaati useampia satoja teoksia valtiolle tuhottaviksi, ettei väärennetty taide lähtisi maailmalle kiertämään. Pääepäillyn kuolinpesä puolestaan halusi teokset itselleen. Kuolinpesän edustajan mukaan se olisi voinut myydä teokset vaikka väärennetyn taiteen museoon.

Dali-näyttely avautui yleisölle Helsingin Wanhassa satamassa toukokuussa 2004. Jo kesäkuussa poliisi takavarikoi näyttelystä satoja väärennetyiksi epäiltyjä teoksia. Lisää töitä löytyi myöhemmin varastotilasta, jonka uskottiin olleen kehystämö. Suurin osa oli Dalin grafiikoita, mutta mukana oli myös esimerkiksi Pablo Picasson ja Andy Warholin väärennettyjä töitä.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi näyttelyn järjestäneen yhtiön johtajan epäiltynä väärennyksistä ja petoksista. Hän kiisti syyllisyytensä.

Pääepäillyt kuolivat

Epäilty johtaja pääsi tutkintavankeudesta syksyllä 2004 ja kuoli pian sen jälkeen. Toinenkin pääepäilty kuoli, ja koko rikosepäily kuivahti kasaan. Kahta muuta epäiltyä vastaan ei löytynyt näyttöä siitä, että he olisivat olleet kovin jykevästi mukana toiminnassa.

Käräjäoikeus katsoi, että kaikki takavarikoidut teokset olivat väärennettyjä, minkä vuoksi niiden menettäminen oli tarpeellista uusien rikosten ehkäisemiseksi. Kaikkien taiteilijoiden teoksista hankittiin asiantuntijan tekemä aitoustodistus.

Osa teoksista oli erittäin tökerösti väärennettyjä, osa taas niin taitavasti tehtyjä, ettei maallikko olisi oikeuden mielestä pystynyt erottamaan niitä aidoista. Teokset olivat myynnissä 2300-250 000 euron hintaan.

Oikeuden mukaan kuolinpesälle ei syntynyt suuria taloudellisia menetyksiä, vaikka teokset tuomittiin valtiolle. Oikeus korosti, että väärennökset olivat sinänsä lähes arvottomia eikä niiden hankintaankaan kulunut kasapäin kahisevaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat