Valtio rahasti Fortumin arvon nousun

Kotimaisille ja ulkomaisille instituutiosijoittajille myytiin 7,21 prosenttia osakekannasta. Nyt valtion omistusosuus on lähellä eduskunnan määrittelemää 50,1 prosentin rajaa.

Valtio alensi tänään odotetusti omistustaan sähköyhtiö Fortumissa.

Kauppa- ja teollisuusministeriö kertoi iltapäivällä saaneensa päätökseen osakemyynnin, jossa kotimaisille ja ulkomaisille instituutiosijoittajille siirtyi 7,21 prosenttia yhtiön osakekannasta noin 770 miljoonalla eurolla.

Teollisuusneuvos Arto Honkaniemi perusteli myynnin ajankohtaa sillä, että öljy-yhtiö Neste Oilin eriyttäminen Fortumista on saatu kunnialla päätökseen eikä Fortumissa ole muita merkittäviä osakekurssiin vaikuttavia hankkeita vireillä.

- Tässä oli sellainen rauhallinen ajankohta, Honkaniemi sanoi.

Fortumin kurssikehitys on ollut hyvää yli vuoden ajan, ja valtio voi näin purkaa hyväkseen yhtiön arvon nousua. Lisäksi vuoden ensimmäinen osavuosikatsaus on sopivasti takana, ja Fortumin johto on kiertänyt maailmalla tapaamassa sijoittajia, mikä on osakemyynnin kannalta myönteinen asia, hän jatkoi perusteluja.

Valtion omistusosuus Fortumissa oli ennen kauppoja on noin 58,9 prosenttia. 7,21 prosentin omistusosuuden myynti laski valtion osuuden 51,7 prosenttiin, mutta kun Fortumin kannustejärjestelmistä johtuva valtion omistusosuuden laimeneminen otetaan huomioon, omistusosuus on lähellä eduskunnan määrittelemää 50,1 prosentin rajaa.

Eduskunta valtuutti jo vuonna 1998 hallituksen laskemaan valtion omistusosuuden yhtiössä 50,1 prosenttiin.

Honkaniemen mukaan kauppa- ja teollisuusministeriöllä ei ole omaa tietoa laimennusvaikutuksesta. Sen vuoksi tietty vara täytyy pitää, jotta valtion omistus ei myöhemmin laskisi alle eduskunnan määräämään rajan. Kannustejärjestelmät kuten optiot laimentavat eli pienentävät vanhojen omistajien osuutta yhtiössä. Kannusteita voi olla pitkälle tulevaisuuteen, ja niiden toteutuminen riippuu yhtiön osakekurssin kehityksestä.

Myyntitulot 1,2 miljardiin

Fortumin osakkeen hinta lähti tänään Helsingin pörssissä yli 2 prosentin laskuun, ja osakkeesta maksettiin päivällä noin 12,16 euroa. Eilisen päätöskurssi oli 12,48 euroa.

Valtion omistamia osakkeita tuli kaupattavaksi yhteensä 62,9 miljoonaa kappaletta. Näin suuren osakepotin tulo markkinoille oli omiaan laskemaan yhtiön osakkeen arvoa. Fortumin osakkeen kurssi on kuitenkin yli kaksinkertaistunut runsaassa vuodessa, joten siihen verrattuna perjantain notkahdus oli pientä.

Fortumin osakkeiden myynnin seurauksena valtion osakemyyntitulot nousivat 1,2 miljardiin euroon tämän vuoden aikana. Fortumin osakkeista saaduista 770 miljoonasta eurosta vähennetään palkkiot ja myyntikulut.

Hämminkiä tiedottamisessa

Osakemyynnistä tiedottaminen ei sujunut kommelluksitta, sillä kauppa- ja teollisuusministeriön tiedotteen lähteminen myöhästyi aikataulustaan, Honkaniemi kertoi. Ministeriön oli tarkoitus tiedottaa asiasta jo kello 9, mutta pörssitiedote asiasta tuli julki vasta kello 10.40 teknisten ongelmien vuoksi.

Uutistoimisto Reuters ehti kertoa osakemyynnistä hieman kello 9:n jälkeen markkinalähteisiin viitaten. Honkaniemen mukaan valtio sopi osakemyynnistä pääjärjestäjän Citigroupin kanssa viime yönä yönä Suomen aikaa, jolloin myynnit Yhdysvaltain markkinoilla ehtivät jo alkaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat