Mainos

Valtio puuttuu järjestöjen ylisuuriin keräyskuluihin

Sisäministeri Ville Itälä on asettanut työryhmän selvittämään, miten hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyskuluja voidaan rajoittaa ja rahojen perillemenoa tehostaa.

Raha kilahtaa kirstuun

Sisäministeriön työryhmä selvittää, miten lainsäädännöllä voitaisiin rajoittaa keräyskulujen osuutta rahankeräyksissä. Työryhmän selvityksen on määrä valmistua maaliskuun loppuun mennessä. Tavoitteena on, että mahdolliset rahankeräyslakiin tarvittavat muutokset olisivat selvillä toukokuun loppuun mennessä.

Sisäministeri Ville Itälä huomauttaa, että rahankeräys on monelle järjestölle elintärkeää. Siksi myös ihmisten luottamus hyväntekeväisyyteen pitää palauttaa.

Lääkintähelikopteri Medi-Helin hallitus purki viime viikolla yhteistoimintasopimuksensa rahaa keränneen PreWorks Oy:n kanssa. Syynä oli yhtiön johtajan pidättäminen epäiltynä huumausainerikoksesta. Lainsäädäntöneuvos Jouni Laiho sisäministeriön poliisiosastolta myöntää, että Medi-Helin viimeaikaiset keräyssotkut olivat viimeinen herättäjä asiassa. Ainoa syy selvitykselle tapaus ei kuitenkaan ollut.
-Olemme sisäministeriössä jo pidemmän aikaa pohdiskelleet sitä, että lainsäädäntöä tulisi uudistaa. Olemme antaneet tästä myös eduskunnalle selvityksen.

Jouni Laihon mukaan tyypillisimmin suuria keräyskuluja esiintyy puhelinkeräyksissä, jotka teetetään ulkopuolisilla yrityksillä. -Se ei välttämättä tarkoita sitä, että siellä mitään vilunkia tehtäisiin. Keräystapa on luonteeltaan sellainen, että siihen sitoutuu huomattava määrä ihmistyövoimaa, joka maksaa, hän huomauttaa.

Laihon mukaan hälyttävä piirre on kuitenkin se, jos keräystoiminnassa on mukana yritystoimintaa, joka rikollisella tavalla syö keräystuotot. Laihon mielestä laissa olisi selvitettävä ainakin verovapaan rahankeräyksen ja veronalaisen muun varainhankinnan ero. Tätä nykylaki ei tee.

Viime vuonna sisäministeriön alainen rahankeräys- ja tavara-arpajaislautakunta joutui huomauttamaan 12:ta luvanhakijaa keräyksen alhaisesta tuotosta. Tällöin keräyskulut olivat yli puolet kokonaistuotosta. Kaikkiaan lautakunta antoi lausunnon 304 valtakunnallisesta rahankeräyslupahakemuksesta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.